Bedrukken van porselein

Vroeger was porselein vooral bedoeld voor de adel. Er werden prachtige beelden, spiegels en servies van gemaakt. Tegenwoordig is porselein een veel gebruikt materiaal voor servies maar ook voor beeldjes, spiegels etc. Wist je dat porselein ook gebruikt wordt voor Delfts blauwe souvenirs?

Voordat porselein bedrukt kan worden moet het natuurlijk eerst gemaakt worden. Porselein bestaat uit kaolien, veldspaat en kwarts. Er zijn veel verschillende soorten porselein en bij iedere soort worden de verhoudingen van deze samenstelling aangepast. Er zijn 3 verschillende manieren waardoor het porselein zijn vorm krijgt namelijk: draaien, gieten of persen. Hierna worden de vormen gebakken tot een stevig biscuit bij ongeveer 900°C. De volgende stap is de glazuurlaag die op de vorm wordt aangebracht. Deze wordt zelfs gebakken bij 1400 tot 1600°C (!). Hierna is het porselein overgegaan in glazige porselein.

Nadat dit proces voltooid is kan het porselein worden bedrukt. De decoraties worden opgebracht en het servies wordt nog een keer verhit tot ongeveer 800°C. Hierdoor zal de decoratie worden ingebrand. Via deze weg zal de gebrande decoratie gegarandeerd op het proselein blijven zitten.

Bent u geïnteresseerd geraakt in het bedrukken van porselein? Kijk dan gerust eens op de volgende pagina: www.apd-doetinchem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *