Wijnen van de Luxemburgse Moezel

Het is op de zonnige hellingen, die de kronkelende bochten van de Moezel volgen, die de grens vormt tussen Luxemburg en Duitsland van Wasserbilig tot Schengen, dat de druiven rijpen die ons de goede witte Luxemburgse wijnen leveren.

Men roemt hun frisheid en lichtheid, de alcoholgraad schommelt van 9° tot 11°, hij is steeds fruitig, met licht boeket, droog en minder zoet dan de Duitse Moezelwijn. De beste Crus treft men aan in de omgeving van Grevenmachar, Remich en Wormeldange. Meerdere van deze wijnen lenen zich zeer goed tot het bereiden van schuimwijnen, die meermaals bereidt worden volgens de Méthode Champenoise.

Oorsprongswaarborg
Teneinde de hoedanigheid en de echtheid van deze wijnen te beschermen, vaardigde de staat in 1935 het “Margue Nationale du Vin Luxembourgeois” uit. Deze vermelding wordt slechts toegewezen, na een gewetensvolle degustatie, door een college van experten proevers, die proeven zonder de oorsprong te kennen.

Oorsprongsbenamingen

  • Vin de la Moselle Luxembourgeoise: Benaming enkel gebruikt voor gewone wijnen of wijnen bestemd voor uitvoer op vat.
  • Vin de la Moselle Luxembourgeoise: Met vermelding van de naam van de druivenvariëteit, een benaming die merendeels gebruikt wordt voor wijnen in literflessen.
  • De naam van een wijndorp : Schengen, Remerschen, Wintrange, Schwebsange, Beck-Kleinmacher, Wellenstein, Remich, Stadtbredimus, Greiveldange, Lenningen, Ehnen, Wormeldange, Ahn, Machtum, Grevenmacher, Mertert, Wasserbilig, Donven vergezeld van de naam van een helling of Cru in de wijngaard van één dezer gemeenten en de naam van de druivenvariëteit.

Voor deze drie benamingen is de vermelding van het jaartal niet verplichtend.

  • Een volledige benaming, slechts gebruikt voor zeer voorname wijnen bestaat uit: Het jaartal, de gemeentenaam van voortbrengst, de naam van de helling of Cru in de wijngaard, de aanduiding van de druivenvariëteit, de naam van de voortbrenger en zijn adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *