Welke bordeaux wijn bij welk gerecht

Paté de foie gras smaakt goed met een lichte rode Bordeau of een lichte witte Graves. Sommige preferen een zoete witte wijn zoals een Sauternes.

Steak de veau in roomsaus vraagt om een fijne, soepele en delicate wijn, bijvoorbeeld een Margaux.

In en om Bordeaux is lamsbout, giget d’agneau, een geliefd gerecht, ideaal gezelschap voor een van de crus classés van Pauillac.

Bij vis werden meestal droge witte wijnen gedronken zoals de Graves. Maar bij een visgerecht dat met rode wijn wordt bereid kan beter een niet te uitgesproken rode Bordeaux worden gedronken. Gerookte boerenham met een eenvoudige rode Bordeaux is erg lekker en vormt een uitstekend begin voor een goede diner. In Bordeaux prefereert men de ham uit Bayenne.

De beroemde entrecote bordelaise wordt geroosterd boven druiventwijgen en wordt bereid met sjalotjes, rode wijn en andere ingrediënten. Iedere goede rode Bordeaux doet het er voortreffelijk bij.

Hollandse kaas met zijn nogal zachte en zuivere smaak doet elke wijn goed tot zijn recht komen.

Fazant verdient een volle, rode Bordeaux, bijvoorbeeld een mooie rijpe St-Emillion van een goed jaar.

Druiven, perziken, peren en meloen doen het zeer goed bij een zoete, witte dessertwijn, zoals Sauternes, die dan ijskoud geserveerd moet worden.

Stoere St-Emilion of volle, ronde Pomerols smaken goed bij wild.

Voorzichtigheid is geboden bij schimmelkazen, zoals bij Bleu d’Auvergne: hij heeft een stoere en krachtige wijn nodig. Deze kaassoort is te overheerst voor fijne, lichte wijnen.

In Bordeaux drinkt men bij oesters meestal een zeer droge witte Graves of een Entre deux Mers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *