Samenstelling en kenmerken van de druivensoorten van de Luxemburgse Moezel

Samenstelling
Rivaner, Elbling, Auxerrois, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Traminer en andere druivensoorten. Laat mij vermelden dat tot de eerste wereldoorlog 95 % van de wijngaard met Elbling was beplant, dit vooral voor de export naar Duitsland. Met het invoeren van de Belgische-Luxemburgse Economische Unie moest een andere markt worden gezocht en zodoende werd de samenstelling van de wijngaard gewijzigd.

Kenmerken
De Luxemburgse wijnen onderscheiden zich door hun licht alcoholgehalte dat varieert van 10 tot 11,5 graden, hun fruitigheid die aan het druivensap herinnert, hun frisheid die zijn oorsprong vindt in de organische zuren en zouten van de wijn, en het boeket eigen aan bepaalde druivensoorten en aan de bodem.

Volgens de verschillende druivensoorten vertonen de wijnen volgende kenmerken:

  • Elbling: licht en fris, neutraal van sma~k, de courante inlandse wijn.
  • Rivaner: mals en zacht, bezit een eigen boeket.
  • Auxerois: sappig en soepel, vertoont een specifiek boeket.
  • Pinot Blanc: levendig en fruitig, vrij neutraal op gebied van boeket.
  • Riesling: rasvol, erg fijn, met diskreet boeket en vaak een speciale bodemsmaak.
  • Pinot Gris: fluweelzacht, aromatische smaak.
  • Traminer: gekorseerd en mild, geurig geparfumeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *