Melk

Herkomst van melk

Koemelk neemt de belangrijkste plaats in omdat het meest gebruikt wordt en in grote hoeveelheden verkrijgbaar is.

Vorming van melk

Melk wordt gevormd door de melkklieren van de vrouwelijke zoogdieren; deze melkklieren treden in werking na de geboorte van het jonge individu dat zich gedurende de eerste levensperiode voedt met de moedermelk.

De melkproductie: De uier ontwikkelt zich onder de invloed van hormonen tijdens het volwassen worden van het dier.

De vorming van de melk ontstaat pas na de geboorte van het eerste jong; van zodra het jong zich niet meer bij de moeder voedt stopt de melkproductie.

Bij de koe heeft men de melkproductie kunnen verlengen tot 3000 liter door telkens de melk af te tappen. Ongeveer 2 maanden staat de koe droog. Ze zal opnieuw melk geven bij de geboorte van het volgend kalfje.

Samenstelling van melk

De voedingswaarde van de melk is zeer groot. Als dusdanig verbruikt of verwerkt in gerechten en gebak, verschaft de melk de voedende elementen aan zeer economische voorwaarden.

1 liter melk bevat:
– Water: melk bevat veel water (850-900g).
– Eiwit: melk bevat volwaardige eiwitten. Ze is de goedkoopste bron van dierlijk eiwit (30-35g)
– Minerale zouten: melk bevat vooral kalk en fosfor en dit in een ideale verhouding (7g).
– Vitaminen: in het melkvet (room) de vitaminen A en D; in de niet-vethoudende bestanddelen de vitamine B; vitamine C is door transport en bereiding verminderd.
– Koolhydraten: de melksuiker of lactose geeft de bekende zoete smaak (45-50g).
– Vet: vet komt in de melk in uiterst fijne bolletjes voor. Die noemt men emulsie. Daarom behoort de melk tot de lichtverteerbare voedingsmiddelen (30-40g).

Voedingswaarde van melk

Melk is een volwaardig voedsel:
– Helpt bij de opbouw van het lichaam
– Versterkend voor zieken
– Warmte – en energiebron voor mensen die veel lichamelijke arbeid verrichten of veel aan sport doen. Door koken verliest ze enigszins aan voedingswaarde omdat de voedingsstoffen veranderingen ondergaan.

Verteerbaarheid van melk

Melk is een licht verteerbaar voedingsmiddel, omdat het melkvet (botervet) in emulsievorm voorkomt. Door koken wordt ze moeilijker verteerbaar, daardoor is gepasteuriseerde melk lichter verteerbaarder dan gekookte. Gesteriliseerde melk verteert heel moeilijk.

Bewaren van melk

– De melk op koele, frisse, donkere, en stofvrije plaats bewaren; afgedekt in de koelkast bij een temperatuur van 4 tot 10°C. Dit is de meest geschikte plaats. Men kan ze ook afgedekt in de kelder of in een provisiekast zetten.
– De melk mag niet bewaard worden in de nabijheid van levensmiddelen meteen sterk doordringende geur, als vis, uien en prei. Ze neemt zeer gemakkelijk die geuren op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *