Languedoc

Een zeer groot wijngebied tussen de Rhônedelta en de plaats Carcassonne, tot waar de Roussillon begint. Langs de kusten van de Middellandse Zee tot soms vrij ver landinwaarts. Beslaat volledig de departementen Gard, Hérault en Aude; en gedeeltelijk Var, Bouches-du-Rhóne, Pyrenees Orientales en Vaucluse.

Naast meerdere kleine wijntjes worden in sommige gedeelten van dit wijngebied, producten voortgebracht die in hoedanigheid ver boven de andere uitsteken. De wijnen worden gewonnen uit volgende wijnstoksoorten: Carignan, Clairette, Picpoul, Terret, Maccabéo, Bourbelenc, Syrah, Mourvèdre, Grenache, Ugni blanc, e.a.

Dit wijngebied levert ook een reeks zoete natuurlijke wijnen van de Muscat, waarvan de erkende benamingen verder worden vermeld. Hérault brengt volle rode en droge witte wijnen voort, Aude produceert stevige frisse wijnen met fruitige smaak, Gard en Bouches-du-Rhóne leveren zachte wijnen, waarvan gebleken is dat ze zeer goed zijn om te versnijden met andere wijnen, en Var levert krachtige wijnen.

 • Costières du Gard
  Een wijngaard gelegen op een bergrug ten oosten van Montpellier. In 24 gemeenten van het departement Gard. A. O. C. voor rode, witte en ondertussen ook roséwijnen. Ook overgegaan naar de A.O.C. benaming Costières de Nimes.
 • Clairette de Bellegarde
  A. O. C. voor een aangename witte wijn, gewonnen in de met keien bedekte zones van de gemeente Bellegarde in het departement Gard.
 • Clairette du Languedoc
  A.O.C. voor witte wijn met een min. alcohol gehalte van 12% en zoete witte wijn (likeurwijn) die bekomen wordt door toevoeging van min. 5 en max. 8% alcohol (alc. van 90%) tijdens de gisting, om een wijn te verkrijgen met een min. alcohol gehalte van 17% vol. alc. en een residueel suiker van min. 9 en max. 40 gr. per liter. Productie in 11 gemeenten van het departement Hérault die hun naam mogen toevoegen aan “Clairette du Languedoc”.
 • Cótes du Ventoux
  Bergland in Vaucluse, waar rode, witte en roséwijn wordt geoogst van een degelijke kwaliteit met de V.D.Q.S. waarborg.
 • Côtes du Luberon
  Witte, rode en roséwijnen uit de vallei van de Rhóne in Vaucluse, de vermelding V.D.Q.S. is een waarborg voor hun hoedanigheid.
 • Côtes du Languedoc-Cabrières
  A.O.C. voor rode, witte en roséwijnen geoogst in 72 gemeenten van het departement Hérault en in 1 gemeente van het departement Gard: Langlade. Als basis voor de wijn gebruikt men de Carignandruif aangevuld met verschillende andere soorten.
 • Coteaux du Languedoc-Cabrières
  Vroeger “Cabrières”, V.D.Q.S. voor een geurige en fruitige aangename roséwijn geoogst in het departement Hérault, met als basis de Carignandruif. Ondertussen gepromoveerd tot A.O. C. voor rode en roséwijn. In feite wordt de naam van de gemeente Cabrières toegevoegd aan “Coteaux du Languedoc”. De laatste jaren kwamen er veel van deze appellaties bij en kennen we de A. O. C. ‘s van “Coteaux du Languedoc” met toevoeging van: St-Christol, Vérargues, La Méjanelle, Montpeyroux, Pic-Saint-Loup, St-Drézéry, St-Georges d’Orques, St-Saturnin, Qautourze en La Clape. Allen appellaties voor rood en rosé, met uitzondering van La Clape waar men ook witte wijnen maakt.
 • Coteaux du Languedoc-Picpoul de Pinet
  Vroeger “Picpoul de Pinet” en V.D.Q.S. voor een lichte witte wijn gewonnen in het departement Hérault, iets ten noorden van de stad Beziers. Ondertussen ook gepromoveerd tot A.O.C.
 • Fitou
  A.O.C. voor krachtige en geurige rode wijnen met als basis de Carignandruif. Hier zijn we reeds in de Corbières, departement Aude. De wijn moet minimum 9 maanden in houten vaten verouderen.
 • Corbières
  Wijngewest gelegen in het centrum van het departement Aude, bergmassief dichtbij, Perpignan. Levert fruitige, krachtige doch soepele wijnen in wit, rood en rosé. Ook gepromoveerd van V.D.Q.S. naar A.O.C.
 • Minervois
  Een klein wijngewest gelegen tussen het departement Aude en Hérault. Gepromoveerd tot A.O.C. voor rode, witte en roséwijnen die gekenmerkt zijn door hun frisheid doch soms wat zwaar.

Reacties op “Languedoc”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *