Hoe ga je best om met eten?

Ook al momenten meegemaakt dat persoon X je vlees vast neemt, om door te geven aan persoon Y en dan uiteindelijk door persoon Z verwerkt te worden? Op zich geen probleem zolang de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden. Ook de personen thuis.

Algemene hygiene
– Voor en na het manipuleren van voeding is een strikte handhygiëne noodzakelijk. Je draagt best geen juwelen aan handen en voorarmen omwille van bacteriën die zich hier aan vastklampen.
– Dek wondjes aan de handen af met een niet permeabele pleister.
– Houd verzorgende taken en taken waarbij contact met voeding plaats vindt, gescheiden.

Distributie
De ideale temperatuur om voeding te verdelen is ≥ 65°C voor warme maaltijden en ≤ 7°C voor koude gerechten.
– Dien de maaltijd zo snel als mogelijk op éénmaal klaar.
– Opslag en bewaring
– Koude keten
– Indien voeding niet onmiddellijk kan geconsumeerd worden, moet deze in de koelkast opgeslagen worden op een temperatuur van rond de 4°C. Plaats in dat geval warme gerechten onmiddellijk in de koelkast, zonder deksel maar met een plasticfolie.
– Voeding mag nooit ingevroren worden als je niet zeker bent dat het reeds kan gaan om ontdooide producten.
– Zet de koelkast nooit af, terwijl er voeding in staat.

Warme keten
Bewaring van warme maaltijden kan slechts voor korte tijd. Na bereiding van voeding probeer je die zo snel mogelijk op te dienen, of indien dit niet mogelijk is, moet voeding opgeslagen worden in de koelkast voor maximum 24 uren).
– Bij het terug opwarmen ( = regenereren) van voeding moet de temperatuur voldoende hoog zijn (70°C). Hierna moet de maaltijd onmiddellijk worden opgediend.
– Opwarmen is slechts 1x toegestaan.

Aandachtspunten bij opslag en bewaring van voeding
– Indien voeding niet zal geconsumeerd worden bij de normale maaltijddistributie moet de voeding onmiddellijk in de koelkast geplaatst worden.
– Voeding in de koelkast moet steeds worden afgedekt (bijvoorbeeld met folie) en mag maximum 24 uren worden bewaard.
– Voeding wordt afgedekt tot best bij je bezoekers of tot aan de tafel.
– Stockeer geen voedingsmiddelen met een hoog risico zoals tonijn- of andere salades, rauwe groenten, … bij warm weer. Dit zijn etenswaren die gemakkelijk bacteriën en ziekten kunnen veroorzaken.
– In koelkasten voor voeding mag enkel voeding geplaatst worden, dus geen medicatie bijvoorbeeld of andere dingen die je voeding zouden kunnen aantasten.
– Resten moeten altijd weggeworpen worden.

Controle en registratie
In de koelkast plaats je best een thermometer op de warmste plaats (consulteer hiervoor de fabrikant of doe een eigen meting).
– Controleer dagelijks de inhoud van je koelkast op houdbaarheid (vervaldatum), verpakking, organisatie.

Onderhoud
Microgolfovens en koelkasten gebruik je enkel waarvoor het dient.
– Microgolfovens en koelkasten reinig je best wekelijks en telkens bij bevuiling.
– Vuilnisbakjes in de keuken voorzie je best van een (gesloten) deksel en voetpedaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *