Hoe bewaar je best voedsel?

Optimale leefomstandigheden voor micro-organismen zijn aanwezigheid van voedsel, water en een optimale temperatuur. In deze omstandigheden zullen kiemen zich iedere 20 minuten exponentieel kunnen vermeerderen (2-4-8-16-32-….) . De meeste micro-organismen ontwikkelen het snelst op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Bij een temperatuur van ongeveer -20°C kunnen de kiemen zich niet meer vermenigvuldigen maar blijven ze wel aanwezig. Bij +100°C worden ze afgedood. Het is duidelijk dat temperatuurbeheersing een zeer belangrijke rol speelt.

Enkele tips
– Stockeer bevuilde grondstoffen zoals rauwe groenten ( sla, wortelen, prei enz….) en fruit verpakt , onderaan de koelkast.
– Stockeer bereide en risicovolle voedingsmiddelen zoals salades, rauwe vis of vlees goed verpakt en in een afgesloten recipiënt op de hogere schappen en achteraan in de koelkast. De temperatuur is daar het koudst. Verbruik deze voeding binnen de 24 uur.
– Houd rekening met de houdbaarheid van het voedingsmiddel. Berg versproducten meteen op in de koelkast.
– Plaats niet teveel ongekoelde levensmiddelen tegelijk in de koelkast.
– Schik de voeding zo dat de lucht er rond kan circuleren.
– Verwijder buitenverpakkingen, maar zorg ervoor dat alles afzonderlijk ingepakt of afgedekt is.
– Laad de koelkast niet te vol: de temperatuur is dan ongelijk verdeeld.
– Open de deur zo weinig en zo kort mogelijk.
– Let op bewaartijden en vervaldatum.
– De vervaldatum op de verpakking geldt enkel bij intacte verpakking. Geopende waren bederven veel sneller en zijn beperkter houdbaar.
– Dateer overschotten zodat ze tijdig verbruikt of weggeworpen worden. In geval van twijfel, gooi ze weg.
– Check regelmatig de temperatuur in de koelkast met een koelkastthermometer.
– Indien de temperatuur in de koudste zone > 4°C en in de minst koude zone > 7°C moet de thermostaat 2°C à 3°C verlaagd worden (opgepast: verlagen van de thermostaat betekent meestal een hoger cijfer).

– Zet de koelkast niet af (zeker niet wegens lawaaihinder!)
– Idealiter moet de koelkast 1x/week en telkens bij bevuiling, gereinigd worden met een detergent en met proper en hygiënisch reinigingsmateriaal. Na reiniging moet goed nagespoeld worden.
– Voeding die langer dan 2 uur op kamertemperatuur werd bewaard, moet weggeworpen worden.
– Voeding mag slechts 1 maal heropgewarmd worden hierbij rekening houdend met het bereiken van de gewenste kerntemperatuur: 70°C.
– Gebruik geen handdoeken of vaatdoeken voor het reinigen van plaatsen of materialen waarvoor ze niet bedoeld zijn. Het is dan beter om keukenrol of papieren handdoekjes te gebruiken, en nadien weg te werpen.
– Vaatwerk dient na gebruik binnen de 2u worden afgewassen, omdat anders de contaminatie te groot wordt. Laat het vaatwerk drogen aan de lucht om niet te contamineren via handen of vaatdoeken.
– Was en ontsmet de handen na het aanraken van risicoproducten en zeker na het aanraken van rauw vlees, vis, eieren, groenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *