Het ontstaan van thee

Algemeen wordt aangenomen dat het theedrinken in China zijn oorsprong vindt. Bronnen vermelden dat de theeboom enkel in het zuiden van China groeide, het huidige Sichuan en Hubei. De legende leert ons dat de derde mythische keizer, Chen Nung (circa 2737 v. Chr.), beval water voor gebruik te koken. Toen hij ooit onder een wilde theeboom in slaap viel en een zachte bries een theeblaadje in zijn waterketel deed vallen ontdekte hij dat de resulterende drank verkwikkend en smaakvol was. De thee was geboren.

Het verbruik verspreidde zich over heel China, vanaf de vierde eeuw na Chr. was het een populaire drank. Via de bedeltas van boeddhistische monniken verspreidde thee zich over het hele Aziatisch werelddeel: van China tot India, Korea en Japan; Via de karavaanroute vond thee ook zijn weg naar Centraal-Azië, Perzië, het Nabije Oosten en Rusland. Europa dankt zijn eerste kennismaking met thee aan Marco Polo. Het succes bleef echter uit.

Een diepgaander kennismaking kwam er in 1606 toen de Nederlandse Oost-Indische Compagnie een eerste lading thee naar Nederland bracht. Thee kostte een vermogen en bleef voorbehouden voor de zeer welgestelde klassen; Zij dronken thee niet alleen om de smaak maar schreven er ook therapeutische waarden aan toe. Het toenemend verbruik maakte thee tot de meest winstgevende lading op een schip. Als gevolg van het stijgende aanbod daalden de prijzen; In de achttiende eeuw kwam thee langzaam binnen het bereik van de “gewone” man.

Toen de Engelsen eigen tuinen aanlegden in India en Ceylon (Sri Lanka), werden hun theeën populairder dan de Chinese. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw werd de thee wereldwijd verbouwd in streken met een warm tropisch klimaat, met veel neerslag.

Reacties op “Het ontstaan van thee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *