Gezonde voeding en tussendoortjes

Het voedsel dat we dagelijks innemen wordt hoofdzakelijk in 3, soms 4, maaltijden genomen, met hiertussen soms enkele “tussendoortjes”.

0ntbijt

Het is echt noodzakelijk een stevig ontbijt te nemen, want anders krijgen we rond 10 -11 uur ‘s morgens een hongergevoel, inzinking (eventueel maagstoornissen).

Het ontbijt omvat meestal:

  • brood: volkorenbrood, beter dan bruin en bruin beter dan wit brood wegens hoger vitaminegehalte, maar is wel zwaar (moeilijker) verteerbaar (is echter goed voor een goede darmfunctie). Brood is nodig als energieleverancier.
  • boter of margarine
    voordeel boter: diacetyl in boter aanwezig is beter verteerbaar.
    nadeel boter:
    – bezit verzadigde vetzuren
    – bezit korte vetzuren
    – bezit geen linolzuur
    – bevat veel cholesterol
  • margarine
    – Bezit onverzadigde vetzuren
    – bezit linolzuur
    – doet cholesterol dalen in het bloed
  • bepaalde margarine (becel, vitelma) zijn te verkiezen.
  • toespijs
    – Zoete toespijs:
           -confituur
           -speculaas
          -choco, siroop
    – zoute toespijs:
           -vlees
           -kaas, … waardevoller wegens eiwitten die langer in de maag blijven (inzinking zal minder snel optreden)
  • drank: koffie, melk, choco,
  • suiker: mag, niet nodig

Middagmaal

  • soep: mag, is een eetlustopwekker
  • vlees, vis, eieren, kaas:± 100 gr
    Kalfs en rundvlees: bezit wegens hoge eiwit samenstelling weinig vet (3%) en varkensvlees (9%)
  • groenten: 200 à 250 gr
  • aardappelen:250 à 400 gr
  • vruchten: 100 gr per dag of 1 stuk

Vieruurtje

  • brood (+ zoete of zoute toespijs)
  • yoghurt of melk
  • fruit

Avondmaal

  • warme maaltijd met broodmaaltijd combineren
  • (brood + warme eiwitbronnen + eventueel groenten of vruchten)

Tussendoortje(s)

  • vruchten
  • snoep (is wel af te trekken van het totale suikergehalte)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *