Geschiedenis margarine boter

Dat er margarine bestaat hebben we voornamelijk te danken aan twee mensen:

  • Napoleon III (Keizer van Frankrijk van 1852-1870)
  • Hippolyte Mège Mouriès (scheikundige 1817-1880)

Door de groei van de bevolking kwam er in de tweede helft van de vorige eeuw een tekort aan dierlijke vetten, zoals boter, rundsvet en reuzel. Bovendien bedierf de boter tijdens het noodzakelijke lange vervoer. Napoleon III schreef een prijsvraag uit met het doel een goed vervangingsmiddel voor roomboter uit te vinden, dat echter goedkoper moest zijn. Dit gelukte scheikundige Mège Mouriès in 1869. 

Mège Mouriès vermengde het zachte gedeelte van rundvet met ontroomde melk of ondermelk. Het resultaat was nog niet volmaakt, maar de margarine was ontdekt. Toen de oorlog van 1870-1871 was afgelopen (Napoleon III had de margarine nodig voor zijn leger) bleef de scheikundige zitten met een noodlijdende margarinefabriek en de onderscheiding van het Legioen van Eer. De aanvankelijke concurrenten Anton Jurgens en Van den Bergh hebben met hun medewerkers de margarine dan tot een hoog kwaliteitspeil en tot een grotere productie gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *