Garnalen

De garnaal wordt door de kustvaarders gevangen, op het schip gekookt, bij aankomst in de vismijn onmiddellijk geveild en door de groothandelaar ongepeld of gepeld aan de kleinhandelaars geleverd.

Het pellen van de garnalen is een huishoudindustrie. Bij overdreven aanvoer worden de garnalen diepgevroren, wat nadelig is voor de smaak, of in blik geconserveerd. Garnalen worden verwerkt in hors-d’oeuvres, geleiden, salade, als garnering van verschillende sausen, als vulling van tomaten en eieren en voor de bereiding van soepen.

Opmerking: scampi’s kunnen beschouwd worden als reuze garnalen met een sterke jodiumsmaak.

Meestal deelt men de garnalen in groepen in :

  • de kleine grijze garnaal (Noorse of diepzeegarnaal) waarvan het vlees nogal zacht is en de schaal zeer dun. Ze koken gemakkelijk en worden dan met roze vlekjes gekleurd.
  • de roze garnaal is groter dan de grijze, doorschijnend van kleur en wordt roze bij het koken.
  • de steurgarnaal is lichtgroen tot grijs en is moeilijk van de gewone te onderscheiden. De kleur verandert niet na het koken en de kwaliteit wordt over het algemeen als minderwaardig beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *