De verschillende soorten melk

Gepasteuriseerde of gestassaniseerde melk
Dit is melk die zeer kort verhit wordt op een t° schommelend tussen 75 en 80°C afhankelijk van het toegepaste systeem.

AA-melk
Dit controlemerk wordt slechts toegekend aan melk die onder nog strengere controle geproduceerd wordt, de dieren worden o.a. om de 2 maanden door een veearts gekeurd en bovendien moet de melk bewaard worden in een koelkast, onmiddellijk na het melken.

Gesteriliseerde melk
Deze melk is gedurende 20 tot 30 minuten verhit tot 105 à 110°C. Ze is kiemvrij en steriel geworden.

Gebactofugeerde melk
Deze melk is behandeld volgens een totaal nieuw procedé. De bacteriën uit de melk worden door centrifugatie kracht verwijderd. Dit noemt men “bactofugatie”. Deze bactofugatie heeft plaats tijdens het pasteuriseren. Het product voldoet aan zeer hoge eisen wat de hygiëne betreft.

Gecondenseerde melk of geëvaporeerde melk
Dit is melk met of zonder suiker, waarvan 2/3 van het water onttrokken is. Ze wordt in busjes verkocht.

Melkpoeder
Dit is volle of afgeroomde melk waaraan bijna al het water is onttrokken door verdamping of verstuiving. Ze wordt in de handel gebracht in blikken, vaten of in speciale papieren zakken. Ze wordt zelden in de huishouding gebruikt.

Diep gekoelde of “Frosonic” melk
De juiste methode is gevonden om melk op zijn minst gedurende 12 maanden goed te houden. Na het ontdooien heeft deze melk dezelfde eigenschappen als de vers gepasteuriseerde melk. Deze melk wordt gebruikt op schepen die lang op zee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *