De verschillende melkproducten

Melkroom
Op melk die enige tijd rustig staat vormt zich room, d.w.z. de vetbolletjes drijven op de melk omdat ze in soortelijk gewicht lichter zijn dan de vloeistof. Ze kunnen afgeschept worden. Tegenwoordig wordt de melk in centrifuges afgeroomd: de vetbolletjes verenigen zich hierin tot trossen.

Samenstelling: room is een uitstekend voedsel dat bijna alleen melkvet bevat. Het is zeer licht verteerbaar. Dit is te danken aan de structuur van het vet; het komt voor in emulsievorm. Na gebruik treedt vlug een gevoel van verzadiging op. Ook bevat room in de vet opgeloste vitamines A en D. Room is een duur voedingsmiddel: 10 tot 12 liter melk zijn nodig om 1 liter room te verkrijgen.

Afgeroomde of taptemelk
Wanneer bijna al het vet uit de melk verwijderd is, blijft taptemelk over. Alle bestanddelen van de melk zijn overgebleven (behalve de vitamines A en D). Deze melk is blauwwit van kleur en flauw van smaak. Ze is vooral geschikt voor dieetvoeding. Taptemelk wordt echter het meest gebruikt als veevoeder.

Karnemelk
Na de boterbereiding blijft karnemelk over. Deze melk heeft een hoge voedingswaarde en is bovendien licht verteerbaar. Ze moet een frisse, zure smaak hebben.

Yoghurt
Melkproduct dat door verzuring en de juiste bacteriën tot een stremming wordt gebracht.

Chocolademelk
Chocolademelk is een vloeibaar melkproduct dat wordt verkregen door aan de gestandaardiseerde melk toe te voegen:
– cacaobestanddelen
– suiker
– verdikkings- en emulgeermiddelen

De grondstof kan bestaan uit volle, halfvolle of magere melk. De ingrediënten worden in de melk vermengd en vervolgens aan een normaal sterilisatieproces onderworpen (UHT behandeling met aseptische verpakking of in fles sterilisatie). Verdikkingsmiddelen verhogen de viscositeit waardoor de colloïdale cacaobestanddelen moeilijker of niet kunnen bezinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *