Côtes de Provence

Gelegen in het Zuid-Oosten van Frankrijk langs de Middellandse Zee, begrensd door de steden Nice en Marseille. Dit prachtig landschap strekt zich uit over de departementen Var, Alpe Maritimes, Bouches-du-Rhône en Basse-Alpes. Dit wijngebied is onderverdeeld in Cotes de Provence zelf en enkele afzonderlijke kleine wijngewesten.

De witte van Cotes de Provence, die hoofdzakelijk droog is, wordt gewonnen uit de wijnstoksoorten Ugni blanc, Clairette, Roussanne; de rode en roséwijnen worden het meest gemaakt van Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre en andere. Men mag zeggen dat de roséwijnen de specialiteit vormen van dit wijngebied.

Côtes de Provence
Rode, witte en rosé wijn die na een grondige degustatie aan alle voorwaarden voldoen; hebben recht op de vermelding A. O. C. op het etiket. Deze herkomstbenaming is dus van V. D. Q. S (Vins délimites de Qualité Supérieur) gepromoveerd naar A.O.C. (Appellation d’origine Controlée). Deze wijnen worden voornamelijk jong gedronken en worden gewonnen op een strook van 10 à 20 Km. breedte langs de Middellandse Zee, tussen Nice en Marseille. Gezien het warme klimaat treft men hier wijnen aan met een hoog alcoholgehalte, minimum 11°. De rode zijn krachtig en geurig; de witte fris en fruitig; de rosé zacht, fris en aangenaam.

Bandol
Aan de kust van de Middellandse Zee, 50 Km. ten Oosten van Marseille, treft men deze wijngaarden, die rode, witte en roséwijnen voortbrengen. De wijnen zijn van goede hoedanigheid en vallen onder bescherming van de wet op de Appellation Controlée.

Bellet
Deze rode, witte en roséwijnen zijn afkomstig uit de gelijknamige plaats aan de Middellandse Zee in de vallei van de Alpen ten noorden van de stad Nice. Ze bezitten een opmerkelijke fijnheid en frisheid, de rode zijn krachtig, de witte droog en fris, de rosé van een uitstekende fruitige hoedanigheid. Deze wijnen genieten eveneens de bescherming van de wet op de Appellation Controlée.

Cassis
De wijngaarden van Cassis behoren tot het arrondissement Marseille en liggen ten oosten van deze stad. De witte wijnen nemen een zeer voorname plaats in, ze zijn helder van kleur en droog van smaak. De rode zijn kleurrijk en krachtig en daarnaast de alom geprezen roséwijn. Deze wijnen kennen eveneens de herkomstbenaming A.O.C.

Palette
Klein gewest van de “Côtes de Provence” in het departement Bouches-du-Rhône een weinig landinwaarts van de Middellandse Zee, ten noorden van Marseille. Rode, witte en roséwijnen van zeer degelijke hoedanigheid die de bescherming genieten van de wet op de Appellation Controlée.

Tevens zijn er de A.O.C. benamingen Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux d’Aix-en-Provence-Les Baux; en de V.D.Q.S. benamingen Coteaux de Pierrevert en Coteaux Varois. Allen herkomstbenamingen die bestaan in rood, wit en rosé; behalve Coteaux Varois die enkel in rood en rosé bestaat.

2 Reacties op “Côtes de Provence”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *