Bordeaux of Gironde wijngebied

Omschrijving
De stad Bordeaux, op de linkeroever van de Garonne, is de hoofdstad van het departement Gironde, en heeft zijn naam geschonken aan de wijn uit dit afgebakend gebied. De Gironde, ontstaan uit de samenvloeiing van de Garonne en de Dordogne stroomt door dit gebied. Dit wijngebied, voor het grootste deel door de
wet beschermd op de herkomstbenamingen (A.C.) maakt deel uit van het departement de Gironde.

De bodem
De verschillende wijngebieden worden vooral bepaald door de verschillende grondsoorten:

  • De bovengrond : kei (Graves) en de ondergrond klei of zand, rijk aan ijzeroxide. Op deze gronden treffen we Médoc, Graves en Sauternes aan.
  • De gemengde bovengrond van klei, met kalkachtige ondergrond. Deze bodem vormt vooral het centraal gebied van de Entre-deux-Mers, als ook de Saint-Emilion en de Pomerol.
  • De aangeslibde gronden langs de rivieren. Hierop worden de Paluswijnen verbouwd. (geen A.C.)

Karaktertrekken
Vele wijngaarden dragen de naam “chateau”. De productie bedraagt 1/2 miljard liter. Dit is 1/10 van de totale Franse opbrengst, Bordeaux telt ca. 50000 wijnbouwers. De rode zowel als de witte wijnen worden verkregen door vermenging van wijnen afkomstig van meerdere soorten wijnstokken. Ieder wijngoed mengt naar eigen goeddunken en dit is de voornaamste reden van de grote verscheidenheid in smaak en geur. De Bordeauxwijnen hebben om genietbaar te zijn, minstens 2 jaar kelder nodig. De rode wijnen treffen we vooral in het Noorden aan, de witte in het Zuiden.

Indeling
Bordeaux wordt verdeeld in 3 gebieden:

  • Gebieden met in hoofdzaak rode Médoc, Saint-Emilion, Pomerol, lalande, Néac en Fronsac.
  • Gebieden met rode en witte wijnen:
    Bourg, Blaye, Appelation Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Graves-de-Vayres, Saint-Foy-Bordeaux, Palus en Graves.
  • Gebieden met in hoofdzaak witte wijnen:
    Sauternes, Barsac, Cérons, Loupiac, Saint-Croix-du-Mont en Saint-Macaire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *