Alles wat je wilde weten over wijnen (41 – 50)

Wat kunnen we vertellen van de temperatuur tijdens de gisting?
De ideale gistingstemperatuur ligt tussen de 28°C en 30°C constant:
– onder de 28°C gebeurt de gisting te langzaam en onder de 15°C gebeurt ze helemaal niet.
– boven de 35°C worden de gistcellen afgebroken, die gisting stopt en er vormen zich schadelijke bacteriën, waardoor het aroma voor een groot deel verloren gaat.

Noem 3 oorzaken waardoor de gisting langs natuurlijke weg tot stilstand komt?
– als alle suikers omgezet zijn in alcohol en koolzuurgas
– als er een alcoholgehalte van 15% is bereikt, waardoor de gistcel afsterft.
– als de temperatuur boven de 35°C of onder de 15°C komt.

Door welke 2 ingrepen van de mens kan de gisting ook tot stilstand komen?
– door toevoeging van zwavelig zuur
– door toevoeging van wijnalcohol

Wanneer vindt de nagisting plaats?
Deze geschiedt na afloop van de eerste gisting, nadat de wijn reeds in vaten is opgeslagen (meestal in het voorjaar).

Wat weten we over de kleur, naarmate de wijn ouder wordt?
rode wijn: van violet over naar purper, dakpannenkleur
witte wijn: van geel – groen naar goudachtig

Waarom kunnen we een wijn niet op de fust blijven bewaren?
Een te lange veroudering op vat zou, door de te lange verbinding met zuurstof, een te lange ontwikkeling tot gevolg hebben.

Als we een glas jonge rode wijn naast een glas oude rode wijn zetten, waaraan kunnen we de oude wijn dan herkennen?
Aan het verschijnen van het boeket= parfum van een belegen wijn.

Waarom moeten we een fles wijn altijd liggend bewaren?
Omdat de kurken dan in contact blijven met de wijn en hierdoor zetten ze uit, waardoor de dichtheid verzekerd blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *