Alles wat je wilde weten over wijnen (21 – 30)

In welke periode lossen de kleurstoffen op?
Op het ogenblik van de alcoholvorming.

Welke stof in de schillen en pitten is van belang voor de houdbaarheid van de wijn?
Tannine of looistof.

Wat voor wijn ontstaat er als we de schillen en de pitten slechts kort laten meegisten?
Een roséwijn.

Kunnen we van blauwe druiven ook witte wijn maken?
Witte wijn kan men maken zowel van donkere als van witte druiven. De druiven worden voorzichtig geplet waarna het sap wordt afgetapt. Vervolgens wordt de rest afgetapt, waarvan het sap eveneens wordt afgetapt. De beide mosten worden gemengd en vermengd met zwaveldioxide, om vervolgens 6 tot 12uur te rusten. Door bezinking verdwijnen de zwevende verontreinigingen van de most en het heldere sap wordt overgegoten in nieuwe eiken vaten.

Waarom laat men de steeltjes tegenwoordig niet meer meegisten?
Omdat de wijn dan langer moet gisten voordat hij de gewenste smaak heeft bekomen.

Waar zijn de wijngaarden het best gelegen?
Wijngaarden gelegen op de flanken van heuvels (schakering van veel zonlicht – beschutting tegen krachtige winden) en wijngaarden gelegen langs waterlopen en meren zijn zeer voordelig voor de wijnbouw.

Een arme, steenachtige grond is ideaal voor de wijnbouw ?
– water doorlaatbaar
– gemakkelijk bewerkbaar
– de lange wortels kunnen gemakkelijk dieper de grond doorboren
– de stenen regulariseren de temperatuur en weerkaatsen de zonnestralen in alle richtingen op de rijpende druiven.

Wat voor wijn leveren de wijnstokken die groeien in:
a) kiezelgrond: lichte gealcoholiseerde, doch uiterst fijne en krachtige wijnen
b) kalkgrond: boeketvolle wijnen
c) kleigrond: kleurrijke, zware, koppige wijnen

Waaraan moet de wijnbouwer de meeste aandacht besteden tijdens de wijnbouw?
– het onderhoud van de wijngaard (omploegen, wieden, bemesten)
– het opbinden van de wijnstok op een rechte lijn (om de zware vruchten te helpen dragen, voor de mechanisatie, voor een optimaal zonlicht).
– het snoeien (minder kwantiteit, meer kwaliteit) beschermen tegen de guurheid van het weer (grote vorst)

Wat is meeldauw? Wat is zijn werking?
Meeldauw is een zwam die parasiteert op het frisse net ontluikend groen van de druivenstok en ook op het vruchtbeginsel ervan waardoor de bladeren verdrogen en de vruchtjes verschrompelen.

Lees meer artikelen over Voeding.

Relevante artikelen

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste!

Laat een reactie achter...

Wil je reageren op dit artikel laat dan iets achter in het formulier hieronder: