Alles wat je al wilde weten over wijnen (61 – 70)

Wat verstaan we onder een Vin Jaune?
Deze vindt men in Frankrijk enkel in het Juragebied. Deze wordt bekomen door een exclusieve wijnstok: “Le Savagnin” die men heel lang laat rijpen a/d wijnstok. Hierdoor krijgt de druif een zeer geconcentreerd sap, dat gedurende 1 jaar wordt vergist. De wijn wordt in eiken vaten 6 jaar en 3 maand bewaard

Wat verstaan we onder een Vin De Paille?
Komt eveneens uit het Juragebied en wordt bekomen door vinificatie van druiven die op een strotapijt gedroogd werden of opgehangen werden aan ijzerdraden. Het persen gebeurt rond kerstdag van hetzelfde jaar van de oogst. De gisting is van zeer lange duur.

Wat verstaan we onder natuurlijke zoete witte wijn?
VDN: Vin Doux Naturel
De basismost moet van natuur uit veel suiker bevatten, dat men ongeveer voor de helft laat vergisten en waarbij men een hoeveelheid zuivere alcohol van hoog gehalte toevoegt.

Welke zijn de elementaire smaken die we kunnen waarnemen?
– zoet
– zout
– zuur
– bitter

Geef 3 verschillende manieren om wijn te ruiken?
1. Het ruiken van de wijn door de neus in het glas te brengen en diep in te ademen. Zo nemen we de geuren op die de wijn afgeeft. Meestal is het boeket discreet.
2. Schuddende bewegingen maken met het glas zodat alle slechte geuren uit het glas verdwijnen. Vb. kurk
3. We maken een ronddraaiende beweging met ons glas en snuiven de geur op. Doordat de wijn zich overal op de wanden van het glas heeft gezet, is er een groter oppervlak dan wan neer we enkel aan de schijf ruiken. Gewoonlijk krijgen we een bevestiging van de aroma’s die we bij de eerste manier van ruiken gewaar werden. De aroma’s zijn meer geaccentueerd en met meer nuances.

Een typische bereidingsfase voor witte wijn bereiding.
– breken en ontristen
– de druiven voorzichtig pletten –> aftappen –> druppelmost
– overschot persen –> aftappen –> persmost
– beide mosten mengen en vermengen met zwaveldioxide
– 6 à 12 uur laten rusten
– het heldere sap wordt overgegoten in nieuwe eiken vaten
– het verloop van de gisting wordt bepaald naargelang het soort witte wijn er gewenst is

Geef de typische bereidingsfase voor rode wijnbereiding.
– het kuipen
– de gisting starten –> natuurlijke wijze
– de gistcellen gaan zich voeden met suikers
– de gistcellen gaan zich vermenigvuldigen door celdeling
– 1° GISTING: – de alcohol vormt zich en het CO 2 ontsnapt
                      – 8 à 20 dagen –> naargelang type van de wijn
                      – kleur komt vrij als de alcohol gevormd wordt.
– 2° GISTING: – appelzuur wordt omgezet in melkzuur
                      – 1 à 2 jaar rijpen in vaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *