Alles wat je al wilde weten over wijnen (51 – 60)

Wat gebeurt er als er zuurstof bij de wijn komt?
De wijn zal veel vlugger ontwikkelen.

Wat is en tastevin?
De tatsevin is een ondiep, van deuken en uithollingen voorzien schaaltje, dat dient om de wijn in te proeven. Door de niveauverschillen in de bodem schijnt het licht door de en geeft alle kleurnuances weer.

Wat is een vin primeur?
Wijnen die bijna onmiddellijk gedronken moeten worden. Dus in het jaar van de oogst, nadat de 1ste gisting tot rust is gekomen. Vin primeur – vin de l’annee – vin nouveau. Zeer fruitige wijn.

Wat is een vin de garde?
Grote wijnen die bijna 5 tot 13 jaar op de fles zitten, tot soms 20 jaar en meer. Dit zijn volle wijnen met een onvergetelijk boeket.

Welk is het beste karakter van wijn die moet gedronken worden tussen 3 en 5 jaar oud?
Fruitig, fris en vurig jong. Ze verliezen echter dit karakter door te lang te liggen.

Wat gebeurt er tijdens de nagisting?
Deze gisting is niet altijd waar te nemen, het is in hoofdzaak het appel zuur dat nog aanwezig is dat zich omvormt in melkzuur. Hierdoor vermindert de zuurtegraad.

Hoe wordt de nagisting nog genoemd?
Malolactische gisting of melkzuurgisting

Enkele soorten witte wijn.
– Droge witte wijn (sec)
– Half zoete witte wijn (demi-sec)
– Zoete witte wijn (licoreus)

Welke verschillende wijntypes kennen we?
1. Rode wijn
2. Witte wijn
3. Rose wijn
4. Vin jaune
5. Vin de paille
6. Schuimwijn
7. Natuurlijke zoete witte wijn
8. Likeurwijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *