Het echte Spanje

Al meer dan een halve eeuw lang profileert Spanje zich als de zon-zee-strandbestemming bij uitstek. En met succes, want de eerste beelden die we ons voor de geest halen, als we aan Spanje denken, zijn uitgestrekte stranden, palmbomen en de Mediterrane zon. Voeg aan dat succesverhaal nog wat paella toe en je hebt een ijzersterk recept.

Spanje
© Pixabay.com

Het is dan ook niet vreemd dat kleine, verscholen dorpjes in het Valenciaanse binnenland als Viver de las Aguas, Jérica en Navajas slechts zelden in een vakantiebrochure beschreven staan – verder dan een eervolle vermelding op een wegenkaart komt het vaak niet. Ook al schijnt de zon er met dezelfde intensiteit, deze dorpjes liggen niet aan de kust en de grote luxeresorts zijn er karig tot zelfs onbestaand (en palmbomen vind je er trouwens ook al niet). Daarbovenop is de lokale bevolking niet erg gesteld op toeristen; meestal word je met een scheef oog nagekeken tot je ver uit de buurt bent.

Laat bovenstaand betoog je echter niet afschrikken. Wil je het échte Spanje ontdekken, dan zijn die kleine, verscholen dorpjes the place to be. Ver van alle drukte kan je er onbekommerd rondkuieren door doolhoven aan steegjes, langs gotische kerkjes en kathedralen in mudejarstijl, om even later helemaal tot rust te komen in de vele bossen die de streek nog rijk is. ’s Avonds kan je dan weer heerlijk tafelen in een van de talrijke restaurantjes waar paella ook nog naar paella smaakt en de Cuarenta y Tres rijkelijk vloeit. De locals mogen je dan wel niet echt genegen zijn, koken kunnen ze wel. Je zal trouwens merken dat zelfs een stugge Spanjaard na een glaasje wijn plots toch een woordje Engels blijkt te spreken.

Ik hoef je niet te vertellen dat het Spaanse binnenland niet op iedereens verlanglijstje staat. Op enkele historische centra na is er dan ook weinig te zien, zeker nu de oprukkende woestijn almaar meer terrein wint. Toch is het net daar, ver van de toeristenfabriek, dat je een echte reiservaring kan opdoen. Je maakt kennis met een andere cultuur, met de moeilijkheden van dien, je krijgt de kans het historisch erfgoed in al haar schoonheid en haast onaangetast te aanschouwen en je kan je even helemaal laten omringen door ongerepte natuur.

Viver de las Aguas, Jérica en Navajas, die kleine, verscholen dorpjes waar ik het daarnet over had, hebben voor altijd een plaatsje in mijn hart veroverd, maar het zijn slechts enkele van de ongetwijfeld honderden pareltjes die Spanje in haar binnenste verstopt. Met wat geluk vind jij er net zo eentje.

3 Reacties op “Het echte Spanje”

  1. Net terug van een leuke rondreis in Andalusie, als dat het echte spanje niet is weet ik het ook niet, … was echt top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *