Hoe vermijd ik spam in mijn mailbox ?

Geef je mailadres niet aan derden
Vul zo weinig mogelijk je mailadres online of in een vragenlijst in. Veel bedrijven verkopen deze mailadressen namelijk door aan mogelijke spammers. Moet je toch een mailadres invullen om iets te kunnen ontvangen, om aan een wedstrijd deel te nemen of om in te schrijven voor een nieuwsbrief, gebruik hiervoor dan een “wegwerpmailadres”. Er zijn veel websites waar je dergelijk gratis mailadres kan aanvragen (hotmail.com, yahoo.com, gmail.com, … ). Je creëert daar een mailadres en gebruikt dit wanneer nodig. Deze mailproviders hebben vaak heel goede spamafweersystemen. Loopt de mailbox toch vol met spam, dan werp je dit mailadres weg en maak je een nieuw

Niet uitschrijven op spammail
Ontvang je toch mails die je niet gevraagd hebt, dan is er meestal een mogelijkheid voorzien in het mailbericht om je uit te schrijven. Er wordt gevraagd een antwoord te sturen op de mail of je mailadres ergens op een site in te geven. Doe dit niet! Vaak proberen spammers gewoon een aantal adressen uit en door te reageren bevestig jij dat je mailadres wel degelijk correct en in gebruik is en zal je nog meer spam ontvangen. Verwijder gewoon de spammail zonder verdere actie.

Doorsturen van mails: verberg de adressen
Als je iets doorstuurt naar een grote groep collega’s of vrienden, zoals een grapje, zet de adressen in het bcc veld en niet in het aan-veld (uiteraard niet nodig bij een professionele mail of vergaderverzoek). Het bcc-veld is een veld dat door de ontvanger niet gelezen kan worden. De ontvanger weet dus niet aan wie je de mail allemaal verstuurd hebt. Jouw geadresseerde heeft waarschijnlijk geen slechte bedoeling, maar de 3e of 4e in lijn die de mail met het grapje ontvangt, leest tussen de tekst een hele reeks mail adressen en vindt het misschien wel handig om deze adressen te gebruiken bij het versturen van ongewenste reclame. Uit respect voor je vrienden en collega’s gooi je hun mailadres niet te grabbel.

Doe niet mee aan kettingbrieven
Laat je niet vangen door kettingbrieven die je aan ten minste 10 personen moet doorsturen, omdat dit geluk zou brengen. Een afzender kan nooit nagaan aan hoeveel mensen je iets hebt verstuurd en kan dus m.a.w. niet uitmaken of je recht hebt op dat beloofde geluk. Dergelijke mails hebben alleen tot doel veel mailverkeer op gang te brengen en zo het volledige internet te vertragen.

Doe zeker niet mee aan kettingbrieven die je gratis zaken beloven
Er circuleren ook mails die vragen om een mail aan een aantal personen te versturen en een bepaald bedrijf in kopie te zetten van de mail. Bv.: “stuur deze mail naar minstens 10 personen en zet volgend adres van een Nokia-medewerker in kopie en je zal een gratis Nokia GSM ontvangen”. Hierbij is het adres dat je in kopie moet zetten gegarandeerd het adres van een spammer. Door hierop in te gaan, krijg jij niets gratis maar geef je wel gratis de mailadressen van jouw contactpersonen (vrienden, collega’s) weg.

Zet je leesbevesting niet op automatisch
Soms vragen mensen een leesbevestiging op hun berichten, zodat ze weten wanneer hun mail door de geadresseerde werd geopend. Je kan dit herkennen door de melding die verschijnt wanneer je de mail opent: “de afzender vraagt een leesbevestiging, wil u deze versturen?” Indien je ‘ja’ antwoordt, zal de afzender bericht ontvangen dat jij de mail hebt geopend. Je kan ervoor kiezen in Outlook een functie in te stellen die deze leesbevestiging automatisch verstuurt. Een gevaarlijke optie als net een spammer de leesbevestiging vraagt. Op die manier laat je hem namelijk weten dat jouw mailbox wel degelijk werkt en actief is. Je kan dus beter deze automatische aanvaarding uitzetten en vooraleer je reageert de afzender bekijken om zeker te zijn dat je geen antwoord stuurt naar een spammer.

En wat met de afwezigheidsassistent?
Voor collega’s is het natuurlijk interessant om te weten wanneer je niet aanwezig bent en wanneer je hun mail opnieuw zal beantwoorden. Aan de andere kant profiteert de spammer mee, want je laat de spammer weten dat de mailbox actief is. Verwacht je niet echt dringende mail, dan is het misschien beter om de mogelijke spammmer niet te voeden en de assistent niet in te schakelen.

Je ziet het, spammers zijn heel ingenieus en vinden steeds nieuwe methodes om ons om de tuin te leiden. Als ieder van ons bovenstaande tips echter zo goed mogelijk hanteert, kunnen wij samen spam te lijf gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *