Welke wijn hoort bij welk gerecht?

De wereld van wijn kan soms intimiderend overkomen. Gelukkig zijn er een paar basisprincipes die het een stuk overzichtelijker maken. Met deze tips ben je in staat om sneller je weg te vinden in het wijnlandschap.

Wijn
© Pixabay.com

Wijn heeft een bepaalde sociale status, waardoor het veel meer lijkt dan slechts een drankje. Maar laten we nuchter zijn, wijn is toch vooral niks anders dan dat: een drankje. Natuurlijk, het is een stijlvol en geraffineerd drankje en het brengt eeuwen van traditie met zich mee. Maar uiteindelijk is wijn niets anders dan het sap van gefermenteerde druiven, gebotteld op basis van druifsoort en smaak.

Bij het combineren van wijn met voedsel moet je niet zozeer nadenken over welke ingrediënten je kiest, maar hoe je ze bereidt. Bak je het zodat het hartig wordt? Kook je de groenten tot ze week en slap zijn? Pureer je de aardappelen? Misschien zet je ook rauwkost op tafel? Het zijn dit soort zaken met bijbehorende smaken waar je op moet letten.

Wat aardappel betreft, zijn piepers het ideale comfortfood. Frietjes, puree, gevulde aardappel, of patat in gekke en vrolijke vormen: alles lijkt mogelijk met deze hoeksteen van de Nederlandse keuken. Maak je een stevige stamppot met rookworst en spekjes, dan vraagt dat om wijn met een zoete smaak, stevige body en een redelijk hoge concentratie tannine. Bijvoorbeeld een stevige, jonge rode wijn zoals Rhônewijn of andere soorten op basis van de druiven grenache en syrah.

Daarna kan je nadenken over welke wijn perfect bij die smaken past. Welke wijnsoort hoort bij saus met een krachtige smaak, welke wijn is juist te krachtig voor een subtiele saus? Zo heeft gerookt vlees het effect dat de smaak nog lang blijft hangen in de mond. Om je tafelgenoten voor te bereiden op de komende gangen, zou je ze een mousserende wijn kunnen serveren. De bubbeltjes spoelen en prikken de vleessmaak weer weg.

Als het gerecht tomaten bevat, bijvoorbeeld spaghetti bolognese of lasagne, kies dan liever rode dan witte wijn. De ideale soort is medium, dus tussen droog en zoet in. Heb je graag een wat zwaardere wijn, dan zijn primitivo en Rhone blends ideaal. Voor meer details kan je deze uitstekende gids over wijnen uit het Rhonegebied lezen.

Maar meestal gaan pastagerechten het best samen met witte wijn. Kaasrijke recepten zoals macaroni met kaas vormen een droomkoppel met witte wijn met een volle body, bijvoorbeeld pinot noir. Zeebanket vereist witte wijn met een lichtere body zoals muscadet, want die leveren een verfrissend smaakcontrast op. En wat te doen met pesto? Daarin zit basilicum en dat kruid heeft iets nodig dat even krachtig is, zoals vermentino of gavi. Als je rode pesto gebruikt, gebaseerd op tomaat, dan moet je weer switchen naar rode wijn.

Zodra je deze manier van denken onder de knie hebt, zal je merken dat je instinctief voor de juiste wijn kiest. Eten en drinken worden onder jouw hoede de beste vrienden en het zal je ook lukken om bij andere gerechten de ideale wijn te vinden. Maar natuurlijk gaat het ook om persoonlijke voorkeuren. Misschien breekt jouw favoriete combinatie alle regels. En wat maakt dat uit? Niets! Volg je hart en smaak en geniet ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *