Tips bij brandbestrijding

Handel snel
Een begin van brand is gemakkelijk te overmeesteren! De eerste 5 minuten zijn van enorm belang. Raak dus niet in paniek. Van levensbelang is het onmiddellijk sluiten van vensters en deuren (hoe minder luchttoevoer, hoe beter) en het onmiddellijk afsluiten van de energiebron (bv. stekker uit stopcontact). Is de brand klein, kun je hem meester en heb je dichtbij een brandblusser: blus dan onmiddellijk voor het slaan van alarm. Vergewis je wel van de nog mogelijke vluchtwegen!

Het snel en doeltreffend hanteren van een blusapparaat is maar mogelijk indien je vooraf al eens aandachtig de gebruiksaanwijzingen hebt gelezen!

Schakel energiebronnen uit
Vind je geen blusapparaat in de directe omgeving of is de brand te groot, denk er dan aan dat een brand zich zeer snel kan uitbreiden. Stel daarom geen verkeerde handelingen, maar doe het volgende:
– Sluit de energiebron af
– Sluit deuren en vensters, ook onderweg
– Verlaat het gebouw langs de evacuatiewegen en sluit onderweg deuren en vensters

Wees op je hoede voor rook
Merk je dat er rook ontsnapt onder een deur, wees dan zeer voorzichtig bij het openen ervan! Uitslaande vlammen kunnen je levensgevaarlijke brandwonden geven en de brand zelf zal zich sneller uitbreiden. Bij veel rook: sla alarm zonder de deur te openen, tenzij er zich in het lokaal personen zouden bevinden.

Blijf laag bij de grond
Bij hevige rookontwikkeling blijf je best zo laag mogelijk bij de grond en bescherm je, mond en neus met een natte zakdoek,

Lift
Gebruik nooit een lift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *