Hoe kies ik een kat ?

Het besluit om een kat in huis te nemen, mag niet impulsief gebeuren. Je moet verschillende overwegingen maken, want het is een heuse verantwoordelijkheid. Neem je één of meerdere katten, lang of kort haar, poes of kater?

Waarop letten?

Vraag of je de kitten samen met de moeder mag zien. Zo kun je je een beter beeld scheppen van de gezondheidstoestand en karakter van de moeder. Let erop of het dier mensvriendelijk is, hou er echter rekening mee dat door de dracht de poes niet in optimale conditie is. Gezonde katten zijn over het algemeen heel nieuwsgierig en tonen interesse in vreemden. Ze zijn levenslustig en spelen zonder agressie. Een schuchtere kat die zich snel verstopt als je dichterbij komt zul je later met veel geduld moeten behandelen. Zij laten zich namelijk niet zo snel omtoveren tot een knuffelkat. Controleer of de oogjes en oortjes proper zijn en geen tekenen van uitscheiding vertonen. Gezond tandvlees heeft een roze kleur. De pels hoort zacht te zijn en over het algemeen glanzend. Als het kitten een ronde buik heeft, zal het waarschijnlijk ontwormd moeten worden. Vraag overigens naar het inentingsboekje.

Kater of poes?

Katers zijn over het algemeen groter dan poezen. Als ze niet gecastreerd zijn, raken ze makkelijk in gevechten met andere katers en bakenen ze hun territorium af met urine en uitwerpselen, wat voor de eigenaar niet bepaald aangenaam is. Niet gesteriliseerde poezen worden regelmatig krols. Ze maken dan veel lawaai en zijn heel zenuwachtig. Als ze dan buiten lopen, zullen ze snel drachtig worden en mag je je verwachten aan (ongewenste) nakomelingen in huis. Het hoeft dus niet gezegd dat het beter is om je kater of poes te laten castreren als je niet van plan bent om te gaan fokken. Eenmaal dit achter de rug is, is er weinig onderscheid tussen het houden van een poes en een kater.

Lang- of kortharig?

Vind je langharige katten prachtig? Gelijk heb je. Hou er wel rekening mee dat zij veel verzorging vragen. De vacht moet zorgvuldig en dikwijls gekamd worden om de kat gezond en wel te houden, vervilting van de vacht kan namelijk een gevaar zijn voor de gezondheid. De verzorging hoeft echter geen last te zijn. Het kan je voldoening geven en de kat bekijkt het als een extra aaibeurt. Beide partijen kunnen hier dus volop van genieten. Als je niet veel tijd hebt om je kat te kammen, kun je ook altijd kiezen voor een halflangharige kat.

Een of meerdere katten?

Veel dierenvrienden weten niet of het beter is om een of meerdere katten te houden. Het hangt eigenlijk af van het karakter van het dier. Sommige dieren hebben liever gezelschap, andere niet. Als je veel buitenshuis bent, is het misschien beter om een tweede kat te hebben. Dan kunnen ze mekaar gezelschap houden. Kittens die samen opgroeien, blijven hun hele leven lang vrienden. Het maximum aantal katten dat je kunt houden hangt sterk af van de ruimte in je huis en het aantal personen dat erin leeft. Een richtlijn kan het aantal kamers zijn (1 kat per kamer) of het aantal aaiende handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *