Zonnesteek

Een zonnesteek is een levensbedreigende conditie, doordat de regeling van de lichaamswarmte niet meer functioneert. Normaliter regelt het lichaam de eigen temperatuur en zorgt het er dus voor dat deze temperatuur niet te hoog oploopt. Deze lichamelijke functie kan door extreem warme en/of vochtige omstandigheden uitvallen.

Oorzaken van een zonnesteek
Een zonnesteek ontstaat wanneer het lichaam niet voldoende warmte kan afstaan om de lichaamstemperatuur tot normale waarden te laten dalen. In een warme omgeving kan de temperatuur van het bloed tot boven de normale waarden stijgen. Wanneer dit gebeurd, zal de bloedcirculatie in de bloedvaten toenemen, waardoor het lichaam meer warmte kan afstaan. Wanneer dit niet voldoende is, zullen de zweetklieren meer zweet gaan produceren. Doordat het zweet verdampt, zal het lichaam nog verder afkoelen. Echter, bij extreem warme omstandigheden genereert het lichaam meer warmte dan dat het warmte verliest. Hierdoor kan het bloed niet voldoende afkoelen en blijft de lichaamstemperatuur te hoog. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die in een extreem warme omgeving werken, of in extreem hoge temperaturen sporten. Veel eten en overmatig drankgebruik zijn factoren die de kans op een zonnesteek vergroten.

Symptomen zonnesteek
Er zijn veel symptomen die wijzen op een zonnesteek. Veel voorkomende symptomen zijn: een hete en droge huid, geen zweet, een lichaamstemperatuur die snel oploopt naar 40 graden Celsius of meer, hyperventilatie, het bewustzijn verliezen.

Behandelen van een zonnesteek
Wanneer je denkt dat iemand een zonnesteek heeft, bel dan een ambulance of breng deze persoon zelf naar het ziekenhuis. Belangrijke eerste hulp die ter plaatse kan worden gegeven heeft als doel om de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk te laten dalen. Trek eerst de kleren van het slachtoffer uit. Leg het slachtoffer vervolgens in een koud bad. Wanneer dit niet kan zijn er nog andere manieren om het lichaam af te laten koelen. Bedek het lichaam bijvoorbeeld met koude handdoeken of wrijf met ijsblokjes over de armen en benen van het slachtoffer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *