Wc potje peuter en tips

Koop een potje zonder al te veel fantasie, of een wc-brilletje. Ga na of het kind er gemakkelijk op kan zitten en er niet te diep in zakt.

Koop het een tijdje vóór u het wil gebruiken, zodat uw kind eraan kan wennen. Zet het op een vaste plaats, bv. in het toilet of in de badkamer, en vermijd dat het kind ermee gaat spelen.

Koop geen kinderstoel met een potje erin, want zo neemt het kind de gewoonte aan een plas te doen of stoelgang te maken terwijl het eet: een gewoonte die later moet worden afgeleerd.

Observeer uw kind eerst gedurende enkele dagen om te weten op welke momenten van de dag uw kind meestal stoelgang maakt of een plasje doet. Probeer dan om het enkele keren per dag op vaste tijdstippen op het potje of op de wc te zetten.

Het is geen continu bedrijf, doe het per dag een keer of vijf! En per keer vijf minuten en niet meer! Raak de regelmaat niet kwijt, een vaste plaats, een vaste tijd.

Het heeft geen zin het kind langer dan 5 minuten op het potje te laten zitten. Het kan zijn dat zijn blaas en/of darmen niet vol genoeg zijn. Het kan ook zijn dat door uw bevel het kind gespannen raakt en zijn spieren niet kan ontspannen.

Het zal in het begin ook gebeuren dat na 5 minuten zitten er niets in het potje ligt, maar wanneer het kind dan rechtstaat het plasje onmiddellijk in de broek komt. Beschouw dit niet als onwil of noem uw kind niet “stout”. Ook grote kinderen en zelfs volwassenen overkomt het dat ze “op bevel” bij een medisch onderzoek onmogelijk een plasje kunnen maken.

Stilaan raakt het kind vertrouwd met het potje of met het toilet en is het trots op de prestatie die het kan leveren. Vanaf dit ogenblik zal het hoe langer hoe meer het potje verkiezen boven de natte of vuile broek.

Als het niet gaat, word nooit kwaad! Als u te streng bent neemt de angst en de spanning toe en wordt het zindelijk worden een lange lijdensweg voor u en voor uw kind. Weet ook dat het kind op die manier zijn vertrouwen in u verliest en op een ander moment opnieuw in zijn broek kan gaan plassen, agressief kan worden enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *