Wat is piekeren?

Sommige mensen staan er mee op en gaan er mee gaan slapen. Piekeren over van alles en nog wat, over dagdagelijkse dingen doch ook over beslissingen die moeten genomen worden. Waarom houdt piekeren ons toch zo bezig tegenwoordig? De druk van de maatschappij?

Ontstaan van piekeren
Iedereen piekert wel eens en tegenwoordig doen we dit meer en meer. Hoewel het ook reeds in de oudheid bestond piekeren we nu vaak de dag door. Piekeren over die hypotheek, over die wagen, over wat te eten deze avond, over waar op reis te gaan, over wat de buren wel denken over ons, … Bij sommigen mensen gaan die gedachten zo gaan overheersen dat ze er mee opstaan en gaan slapen. Het steeds maar weer willen inlossen van verwachtingen, de druk die dagelijks door onze omgeving op ons wordt gezet, de verlangens van anderen willen realiseren doen ons steeds meer nadenken.

Is het eigen aan ons land?
Niet alleen in ons land is de groei van mensen die piekeren sterk toegenomen, ook in de ons omliggende landen, en meerbepaald in die landen waar presteren belangrijk is wordt er gepiekerd. Vaak leidt dit tot zware depressies met zelfs suïcidale neigingen. Zo zie je in opkomende landen als China en India nu al veel meer mensen met depressies en suïcidale neigingen, iets wat vroeger bijna onbestaande was.

Hoe ga je piekeren aanpakken?
Vooraleer hier aan te beginnen moet je je er wel degelijk van bewust zijn dat je een piekeraar bent. Je zou dan per dag bijvoorbeeld eens kunnen opschrijven wat je allemaal bezig houdt en of daar een lijn in zit. Is er iemand waarmee je zaken kan delen? Of probeer eens een aantal vaste patronen te doorbreken. Misschien lig je voor het slapengaan eerst nog een uur na te denken over wat je allemaal de volgende dag wil doen? Ga eens een uur later slapen of doe eens een wandeling voor het slapengaan zodat een aantal gedachten verdwenen zijn tot …

Is het erfelijk ?
Vaak zie je dat mensen die veel piekeren dit voor een stuk meegekregen hebben van thuis uit of van hun familie. Reeds van kleins af aan zagen ze moeder en vader nadenken over van alles en nog wat. Zagen ze de druk om hen heen, de dwanggedachte dat “iets” moest af zijn of gebeuren, en kinderen gaan dan vaak zaken en handelingen gaan overnemen.

Beseffen mensen van hun eigen dat ze piekeren?
Vaak weten mensen van hun eigen niet dat ze veel piekeren. Ze denken wel veel na over veel dingen maar vinden dit vanzelfsprekend. Alhoewel, vanzelfsprekend? Denk bij jezelf eens na over wat je op een dag allemaal nadenkt en hoe sommige dingen je kunnen vasthouden. Reeds uren op voorhand denken aan het eten dat deze avond om 19u op tafel moet staan, ik mag niet vergeten de kinderen van school te halen, ik moet nog die email versturen, ik moet tegen het eind van de maand die rekeningen kunnen betalen, … Zit er echt niets tussen waar ook jij niet aan denkt? Dag na dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *