Wat is er nu van waar of onwaar?

Er wordt zoveel gezegd in de volksmond. Spannende broeken maken je onvruchtbaar, rode wijn is goed voor het hart, in de tocht maak je meer kans op een verkoudheid,… Wij gaan op zoek naar wat waar of niet waar is:

–> Rode wijn is gezonder voor het hart dan witte wijn: NIET JUIST
Reeds lange tijd is dit een stelling die bij vele mensen leeft. Rode wijn is gezonder voor hart en bloedvaten. Dit is echter niet juist. Dit verhaal kwam tot leven toen een onderzoek in Frankrijk aantoonde dat er daar minder hartkwalen waren dan elders. Iedereen linkte dit aan de cultuur dat Fransen veel rode wijn drinken en koppelden dit aan minder ziek zijn. Het is echter niet aan de stoffen gelegen van de rode wijn maar aan de alcohol in het algemeen die dus net ook in witte wijn of bier zit. Iedere avond eens een glas drinken is dus gezond doch met mate.

–> Spannende broeken verminderen de vruchtbaarheid van een man: JUIST
Door het effect van de spannende broek creëer je een temperatuurstijging van de teelballen. Een hoge temperatuur remt de zaadproductie af. Voor koppels die moeilijk zwanger geraken, kan dit een extra aandachtsfactor zijn. Daarnaast wordt naast het niet dragen van spannende broeken ook roken en drinken afgeraden.

–> In de tocht heb je meer kans op een verkoudheid: NIET JUIST
Je doet geen verkoudheid op door in de trek te gaan staan, nog door voorbeeld met natte haren buiten te lopen. Een verkoudheid is niet meer dan een besmettelijke ziekte met virussen die je oploopt van iemand anders. Dit kan zijn door handencontacten, deurklinken, kussen,… Goede handhygiëne bij een verkoudheid is dus een belangrijke preventieve maatregel om anderen niet te besmetten.

–> Dagelijks zich douchen is goed voor je lichaam: NIET JUIST
Iedereen wil er proper uitzien en lekker ruiken. Toch is het niet de meest gezonde optie om zich dagelijks te douchen. Telkens je doucht ga je immers een beschermlaag gaan verwijderen die zorgt voor weerstand tegen allerlei aanvallen van buiten uit zoals infecties en virussen. Hierdoor moet je lichaam telkens weer een nieuw beschermlaag gaan aanmaken. Douch daarom best om de twee dagen of indien je toch iedere dag onder de waterkraan wil staan gebruik dan nadien een hydraterende crème.

–> Bij sporten gebruik je beter een goede sportdrank in plaats van water: JUIST
Wanneer je veel zweet tijdens het sporten verlies je niet alleen water maar ook belangrijke elementen als zouten. In sportdranken zitten de nodige stoffen die dit verlies compenseren. Ga je echter maar af en toe eens sporten dan is water wel de juiste dorstlesser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *