Wat is diabetes ketoacidose (DKA) ?

DKA is een verzuring van het lichaam. Wanneer, door een tekort aan insuline, de cellen niet voldoende van suiker (energie) voorzien worden, schakelt het lichaam over op verbranding van vetten. Wanneer vrijwel geen insuline meer aanwezig is, zoals bij type 1 diabetes, zal dit proces eerder en sneller plaatsvinden (ook magere type 2 diabeten zijn hier gevoeliger voor dan dikkere type 2 patiƫnten).

De abnormale vetverbranding gaat gepaard met vrijkomen van zogenaamde ketozuren, o.a. aceton. Dit zijn giftige stoffen die het lichaam kunnen verzuren. Men spreekt dan van ketoacidose. Indien men hier niet op reageert, kan dit leiden tot verdere verzuring van het lichaam, met uiteindelijk diabetescoma .

Symptomen bij keto-acidose

Glycemie> 300 mg/dl
Ketonurie
Glucosurie
Zeer veel plassen
Bloeddrukdaling
Polydipsie
Hyperventilatie
Misselijkheid en een zwak en algemeen ziektegevoel
Coma: daalt de pH onder 7 dan zal zich een coma voordoen

Behandeling van diabtes keto-acidose

Een behandeling op IZ is aangewezen met als doel een trage stijging van de pH, een trage daling van het suiker in het bloed en een trage daling van de serumosmolariteit om hersenoedeem te voorkomen.

De therapie bestaat uit hydratatie, toediening IV insuline, correctie elektrolytenstoornissen en frequente opvolging van de biochemie.

5 Reacties op “Wat is diabetes ketoacidose (DKA) ?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *