Vragen bij een glutenarm dieet voor coeliakie

Een aantal vragen komen naar voor bij het instellen van een glutenvrij dieet

1. Zal het alternatieve product smakelijk genoeg zijn ?

Culinair gezien (vooral inzake smaak) wordt het glutenvrije brood, bereid met glutenvrije bloem of volgens bepaalde merkproducten, het sterkst gewaardeerd. Vaak gaat het echter voornamelijk om een kwestie van gewoonte ( cfr. zoutarm brood ).

Opmerkelijk is wel dat bepaalde alternatieve producten (vb. cornflakes als ontbijt) niet erg worden gewaardeerd.

2. Zal de voedingwaarde voldoen, zodat het kind niet alleen zijn achterstand inloopt, maar verder ook kan ontwikkelen en meedoen met kinderen van zijn leeftijd.

Het antwoord op de vraag of uw kindje wel gezond eet: een gezonde voeding realiseren voor een zuigeling is niet moeilijk zolang melk nog het hoofdvoedsel is; aanvulling moet niet te vlug en slechts geleidelijk aan gebeuren, namelijk vanaf ongeveer 4 maand. Fruitten groentepapjes kunnen gemakkelijk bereid worden zonder tarwe, gerst, rogge of haver. Op kant en klare babyvoeding staat meestal de samenstelling vermeld, zodat het niet moeilijk is de boosdoener te elimineren. Later wordt het wat moeilijker de peuter ontdekt de wereld, het voedsel in de keuken, lekkers in de peutertuin en bij oma en opa; bovendien worden de behoeften anders. Als we ervoor zorgen dat het kind dagelijks een basis uit bepaalde voedingsmiddelengroepen gebruikt, hebben we meteen enige garantie over de kwaliteit van zijn voeding.

3. Is het brood gemakkelijk verkrijgbaar en/of gemakkelijk te bereiden?

Essentiële voedingsstoffen zijn voornamelijk te vinden in de hieronder volgende groepen:

– melk en melkproducten zoals yoghurt, karnemelk, kaas; andere dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, vis, el (met mate). Ook sojabonen worden per uitzondering bij de waardevolle eiwitbronnen gerekend.
– groenten, aardappelen en fruit; groene groenten en rauwkost verdienen speciale aandacht.

Dit wordt aangevuld met levensmiddelen die in hoofdzaak energie leveren maar die we niet mogen weglaten:

– glutenvrije graanproducten zoals rijst, boekweit, polenta (= maïsgries), cornflakes, glutenvrij brood, glutenvrije beschuiten en biscuit. Ook variatie in deze groep is wenselijk en de voorkeur gaat uit naar niet geraffineerde producten.
– boter, gevitamineerde margarine en olie met mate.

Gebruik dagelijks levensmiddelen uit elke groep en bij voorkeur ook iedere maaltijd; variatie binnen elke groep is eveneens aanbevolen!

Als drank kan men zuiver water nemen; daarnaast kan ook lichte thee, groentesap, vruchtensap of groentesoep, evenwel aangelengd, gebruikt worden. Melk en karnemelk worden vanzelfsprekend ook bij de dranken gerekend.

Een aantal levensmiddelen (uiteraard glutenvrij) zoals zoet broodbeleg, gebak, snoep, staan niet bij de basisgroepen. Ze kunnen als aanvulling, in beperkte mate, de voeding aantrekkelijker en smakelijker maken.

In vele gevallen worden in de beginfase, die gekenmerkt is door diarree, ook andere voedingsstoffen afgeraden, omdat ze slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm.

Zie ook info over:

Etiologie van coeliakie
Wat is coeliakie
De oorzaken van coeliakie
De diagnose bepalen van coeliakie
Symptomen van coeliakie
Cijfers rond coeliakie
Glutenvrij dieet bij coeliakie
Principes en richtlijnen bij een glutenarm dieet

Reacties op “Vragen bij een glutenarm dieet voor coeliakie”

  1. Beste
    Ik als leerling van het 7 de dieet aan de bakkerijschool ter groenepoorte te Brugge moet een jaarwerk maken.
    Mijn taak is het bespreken van gluten vrij en moet bepaalde onderdelen zoeken namelijk de dieeteigenschappen. Kunt u mij daarbij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *