Vleesetende bacterie

Met de vleesetende bacterie wordt een ß-haemolytische Streptokok van groep A Lancefield (GAS) bedoeld. Deze bacterie heeft als wetenschappelijke naam “Streptococcus pyogenes”. In contact komen van een patiënt met GAS infectie, vooral van het type necrotiserende cellulitis, geeft af en toe aanleiding tot paniekreacties bij een aantal mensen uit vrees zelf besmet te worden.

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN
Veel mensen zijn drager in mond of keel van deze GAS zonder dat ze er ziek van zijn. De infecties die ze veroorzaken zijn over het algemeen mild en van korte duur zoals een keelontsteking. In sommige gevallen verloopt de infectie fulminant en is ze levensbedreigend. Deze laatste zijn eerder zeldzaam.

De ernstige infecties doen zich voor als een necrotiserende fasciitis of een toxisch shocksyndroom. Bij een necrotiserende fasciitis worden spieren, vet- en huidweefsel aangetast. Deze vorm wordt door de zich extreem snel verspreidende necrose en gangreen van de huid in de volksmond ‘de vleesetende bacterie’ genoemd.

De mortaliteit van deze vorm is ongeveer 20%. Het toxisch shocksyndroom wordt veroorzaakt door haemolytische (= bloedafbrekende) streptokokken. Deze produceren exotoxinen (giftige stof) die o.a. door afbraak van bloed bijdragen tot het ontstaan van shock. De mortaliteit van deze infectie is 50% of meer.

BESMETTELIJKHEID
Besmetting is mogelijk door rechtstreeks contact met slijm uit neus of keel van een besmet persoon (hoesten van besmet persoon) of door contact met een besmette wonde of huidletsels. Vooral zieke personen zijn besmettelijk.

Vanaf 24 u na start van de effectieve antibioticatherapie is er geen risico op overdracht van de besmetting meer. Om het risico op overdracht in de besmettelijke fase te beperken, is toepassing van contactvoorzorgen aangewezen, gezien vooral contact met de wonde en huid een risico vormen.

In het kader van de standaardvoorzorgen is de toepassing van een goede handhygiëne essentieel, maar eveneens het dragen van een masker bij kans op druppels of aërosolen.

OVERDRACHTSWIJZE
Je dient contactvoorzorgen toe te passen net als bij een patiënt met MRSA of een andere kiem waarvoor contactvoorzorgen vereist zijn.

Wat de behandeling van het materiaal betreft, is de gewone ontsmetting of sterilisatie voldoende. De incubatietijd bedraagt 2 tot 7 dagen.

Zorgverleners die patiënten met GAS-infectie verzorgden , consulteren best een arts bij het ontwikkelen van keelpijn, koorts en andere symptomen die kunnen wijzen op streptokokkeninfectie.

Het preventief geven van antibiotica aan zorgverleners die dergelijke patiënt verzorgden is niet aangewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *