Verschot of lumbago

Een typisch voorbeeld van functionele rugpijn is het ‘verschot’ of ‘lumbago’. Door een scheurtje in de vezels rond de kern van de tussenwervelschijven puilt deze uit tegen de gewrichtsband binnenin het ruggenmergkanaal.

Het is de prikkeling van deze gewrichtsband die oorzaak is van de pijn. Deze pijn zal onmiddellijk de spieren rond het pijnlijk segment doen samentrekken en iedere beweging onmogelijk maken: men heeft het gevoel zich niet meer te kunnen bewegen.

Dit is een soort bescherming door het lichaam. Deze spierspasmen kunnen na een tijdje zelf oorzaak van pijn worden. In geval van plotse pijn zal tijdelijke bedrust en geneeskundige behandeling dus toch noodzakelijk zijn.

Dergelijke aandoening geneest; wel moet men erover waken, de conditie van de spieren en de beweeglijkheid van je rug te herstellen om nieuwe pijnaanvallen te vermijden. Bij de bestrijding van de functionele rugklachten is het dus belangrijk de houding en beweging terug in harmonie te brengen zodat de belasting op de rug verminderd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *