Uitdrogingsverschijnselen bij warm weer

Door onvoldoende te drinken bij warm weer, verhoogt de kans op uitdroging. Een gering tekort aan vocht veroorzaakt in de eerste plaats een dorstgevoel. Bij een groter tekort treden uitdrogingsverschijnselen op: lusteloosheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn. In extreme gevallen kan dit leiden tot het verlies van bewustzijn.

Kans op uitdroging

Hoeveel drink je best bij warme temperaturen?
Bij hoge temperaturen moet je daarom eigenlijk meer drinken dan je dorst hebt, ten minste anderhalve liter per dag! Bij zware lichamelijke arbeid of sportieve inspanning is zelfs een nog grotere vochtopname aangewezen.

Water en niets anders
Water is veruit de beste dorstlesser, maar wees matig met koffie, thee, cafeïnerijke frisdranken en alcohol. Deze dranken zetten de nieren aan tot een grotere urineproductie en leiden zo tot vochtverlies. Bovendien drink je bij warm weer best de hele dag door kleine hoeveelheden water in plaats van een hele fles in één keer.

Wat doe je best niet
Tot slot is het niet aangewezen (ijs)koud water te drinken op warme zomerdagen, omdat dit je maag en darmen extra belast. Water op een temperatuur van ongeveer 15°C is ideaal voor je lichaam.

Bovendien drink je bij warm weer best de hele dag door kleine hoeveelheden water in plaats van een hele fles in één keer. Tot slot is het niet aangewezen (ijs)koud water te drinken op warme zomerdagen, omdat dit je maag en darmen extra belast. Water op een temperatuur van ongeveer 15°C is ideaal voor je lichaam.

Reacties op “Uitdrogingsverschijnselen bij warm weer”

  1. Bij mijn echtgenoot waren hevige kuitkrampen en verlies van bewustzijn na tuinwerk en te weinig drinken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *