Uitdroging

Uitdroging ontstaat wanneer de hoeveelheid water dat het lichaam verlaat groter is dan de hoeveelheid water dat het lichaam tot zich neemt.

Wat verlaat het lichaam op diverse manieren. Bijvoorbeeld via ademen, door zweten of door urineren. Mensen houden de hoeveelheid vocht in het lichaam op peil door voldoende water te drinken. Wanneer het lichaam meer vocht verliest dan dat het binnen krijgt, is er sprake van uitdroging.

Oorzaken van uitdroging
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor uitdroging.

  • Ten eerste verliest het lichaam teveel vocht. Dit kan gebeuren doordat iemand veel moet overgeven of last heeft van diarree. Wanneer iemand zich in een erg warme omgeving bevindt gaat degene meer zweten, wat ook leidt tot overmatig vochtverlies.
  • Daarnaast hebben diabetespatiënten een grotere kans op uitdroging. Dit komt doordat, bij een verhoogde bloedsuikerspiegel, suiker het lichaam moet verlaten. Dit gaat via de urine, waardoor diabetespatiënten met een hoog bloedsuikergehalte sneller uitdrogen. Veelvuldig urineren is één van de eerste symptomen die zich voordoet bij diabetespatiënten.
  • Ook slachtoffers met brandwonden hebben een verhoogde kans op uitdroging, aangezien een verbrande huid niet kan voorkomen dat vocht het lichaam uitsijpelt.
  • Andere oorzaken hebben te maken met het niet kunnen drinken. Er is bijvoorbeeld te weinig water aanwezig. Of iemand is lichamelijk niet in staat om vocht tot zich te nemen. Wanneer degene ook nog eens veelvuldig vocht verliest, ligt uitdroging al snel op de loer.

Behandelen van uitdroging
Voorkomen is beter dan genezen. Drink dus voldoende water, ook wanneer je niet echt dorst hebt. Wanneer je overmatige hoeveelheden water niet binnen kunt houden, zoals bij overgeven, probeer dan steeds een beetje te drinken.

Wanneer via de mond geen water kan worden gedronken zijn er enkele alternatieven. Toedienen van vocht via een infuus is een veelgebruikte methode. Vaak wordt de patiënt water met zout toegediend, zodat dit vocht de extracellulaire vloeistof  in het lichaam kan aanvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *