Symptomen van coeliakie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de zetmeel korrel van de graansoorten tarwe, rogge, gerst en haver. Een bepaalde fractie van gluten, met name gliadine is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen van coeliakie.

Sommige kinderen, waarschijnlijk als gevolg van een aangeboren aanleg, verdragen het gliadine niet en ontwikkelen darmstoornissen wanneer dit via de voeding wordt ingenomen.

Wanneer bij deze kinderen het darmslijmvlies een min of meer lange tijd in contact is geweest met gluten, wordt het beschadigd, waardoor een aantal voedingsbestanddelen niet meer kunnen worden opgenomen. Normaal worden in de dunne darm alle voedingsbestanddelen opgenomen die een kind nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Dit zijn niet enkel koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook vitaminen en sporenelementen.

Wanneer nu het darmslijmvlies door zijn contact met gluten zo beschadigd is dat deze stoffen niet meer worden opgenomen, zal niet alleen diarree optreden maar ook nog groei achterstand en andere ontwikkelingsstoornissen zoals rachitis, bloedarmoede.

Wanneer de gluten volledig uit de voeding verwijderd worden, kan het darmslijmvlies na zekere tijd volledig herstellen, doch bij elke nieuwe inname van gluten treedt er opnieuw beschadiging op.

In de meest uitgesproken vorm doet coeliakie zich bij een kind als volgt voor op de voorgrond staat een aanhoudende diarree, die niet reageert op de klassieke behandelingen. De klachten gaan terug tot op het ogenblik waarop gluten in de voeding werd ingevoerd, dit is meestal met de fruitpap of soms nog vroeger met glutenhoudend meel in de flesvoeding.

Na een tijdje worden de kinderen treurig en humeurig. Ze wegen te weinig, ze zijn te klein, hebben dunne armen en benen, en een opgezette buik. Soms is er vochtopstapeling (oedeem) en zijn er tekenen van rachitis. Het haar kan broos worden en zelfs uitvallen. Dit beeld zoals het hier geschetst wordt, zien we op dit ogenblik echt uitzonderlijk. De meeste kinderen die coeliakie ontwikkelen vertonen een veel minder ernstige vorm met enkel aanhoudende diarree en gewichtsachterstand. Soms kan de aandoening zich uiten door slechts één enkel verschijnsel zoals groeiachterstand. Constipatie kan uitzonderlijk voorkomen in plaats van diarree. Voor de arts is het niet altijd gemakkelijk om (deze) minder typische vormen vroegtijdig te herkennen.

Zie ook info over:

Etiologie van coeliakie
Wat is coeliakie
De oorzaken van coeliakie
De diagnose bepalen van coeliakie
Cijfers rond coeliakie
Glutenvrij dieet bij coeliakie
Vragen bij een glutenarm dieet
Principes en richtlijnen bij een glutenarm dieet

Reacties op “Symptomen van coeliakie”

  1. Misschien aardig voor ouders met een kind met coeliakie: er is nu ook een ervaringsverhalenboek over coeliakie met veel informatie en ook verhalen over kinderen met coeliakie, geschreven door één of beide ouders van deze kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *