Ruillijst koolhydraatporties of broodwaarden

Het is heel belangrijk om grote suikerschommelingen in het bloed te vermijden. De hoeveelheid suiker in het bloed is onder andere afkomstig van wat we eten. Eten we voedingsmiddelen die suiker of zetmeel (koolhydraten) bevatten dat zal dit de hoeveelheid suiker in het bloed doen stijgen.

We moeten wel een verschil maken tussen voedingsmiddelen die de hoeveelheid suiker in het bloed traag doen stijgen (traag resorbeerbare suikers) en de voedingsmiddelen die de hoeveelheid suiker in het bloed snel doen stijgen (snel resorbeerbare suikers).

Van de traag resorbeerbare mag er dagelijks relatief veel van gegeten worden, de snel resorbeerbare liefst bij uitzondering gebruiken.

Opgelet de totale hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten moet best iedere dag hetzelfde zijn, en volgens het individuele schema (insulineprofiel en de fysieke activiteiten van de patiënt) verdeeld worden over de ganse dag.

We onderscheiden 5 grote groepen van voedingsmiddelen die traag resorbeerbare koolhydraten bevatten:

1. Brood
2. Aardappelen, rijst, deegwaren en bindmiddelen
3. Melkproducten
4. Groenten
5. Fruit (opnamesnelheid afhankelijk van soort fruit)

Om op een juiste manier te kunnen variëren in de diabetesvoeding maken we gebruik van een “ruilwaardensysteem”. Hierbij gaan we alle voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten vergelijken met de hoeveelheid koolhydraten die zitten in één snee van een groot vierkant brood.

Eén snee van een groot vierkant brood weegt 30 g. In die 30 g brood zit er 12,5 g koolhydraten (de overige 17,5 g is voor een groot deel water).
Dus: 30 g brood bevat 12,5 g koolhydraten (en dus niet 30g koolhydraten).

Besluit: Daarom zeggen we: 1 broodwaarde = 12,5 g koolhydraten (10 à 15 g koolhydraten) of 1 broodwaarde brood is 30 g brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *