Pleurale vochtuitstorting

Een andere situatie die pleurale drainage vereist is pleurale vochtuitstorting – een opstapeling van niet-lichaamsvocht in de pleurale ruimte. Empyema of pyothorax is een opstapeling van water veroorzaakt door pneumonie, longabces, trauma of iatrogene contaminatie van de pleurale caviteit. Cyclothorax is de aanwezigheid van lymfevocht in de pleurale ruimte.

Zowel een pneumothorax als collectie van bloed, vocht of purulent materiaal in de pleurale ruimte veroorzaakt longexpantie, maar leidt zelden tot een veroorzaking van spanning in de thorax en is dus zelden aanleiding tot het plaatsen van een pleurale drainage.

Na open hartchirurgie of trauma van de thorax kan bloed opgestapeld worden in de mediastinale caviteit en kunnen bloedklonters gevormd worden die het hart kunnen samendrukken. Deze situatie, een acute cardiale compressie, gekend als een harttamponnade kan de cardiac output reduceren en kan een levensbedreigende cardio-pulmonaire complicaties veroorzaken. Om post-operatief bloedverlies op een
vlotte manier te evacueren worden per-operatief één of twee thoraxdrains geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *