Mogelijke bijwerkingen bij radiotherapie

Hoe is het gesteld met de vermoeidheid?

U kunt een zekere vermoeidheid ervaren, die te wijten kan zijn aan de stralen, maar ook de verplaatsingen en de stress, die gepaard gaan met de behandeling. De vermoeidheid kan nog enkele weken na het einde van de behandeling aanhouden. Rust wat uit. Probeer niet te vermageren, drink voldoende en volg vooral geen speciaal dieet, tenzij de arts u een dieet voorschrijft.

Mogelijke effecten op de huid

De huid kan tijdens de behandeling een reactie vertonen op de plaats waar de radiotherapie wordt toegepast: de huid kan rood worden, tintelen, branden, vervellen (zoals bij een zonnesteek). Deze symptomen beginnen doorgaans twee tot vier weken na de eerste zitting. De huidreacties genezen gewoonlijk 4 tot 6 weken na het einde van de radiotherapie. Het kan gebeuren dat de huid op die plaatsen wat donkerder blijft.

Hoe kan men deze bijwerkingen verminderen?

  • De bestraalde plaatsen niet met een te agressieve zeep wassen. Zuiver water met eventueel wat zachte zeep (bijv. marseillezeep ) gebruiken en niet te fel wrijven.
  • Lichte, niet spannende katoenen kleren dragen: draag bij voorkeur reeds gebruikte kleren, want de merktekens, die met de kleurstift werden aangebracht gaan gemakkelijk af. De plooien goed drogen en geen talk gebruiken.
  • Als u jeuk krijgt (een normale bijwerking), mag u niet krabben. Leg een kompres of een stukje zacht weefsel in de huidplooien (oksels, onder borst, enz.) om het vocht te absorberen. Zo voorkomt u beschadiging van de huid.
  • Bij bestraling van het gelaat, enkel een elektrisch scheerapparaat en geen aftershave, eau de cologne noch andere producten op basis van ether of alcohol gebruiken.
  • De bestraalde zones liefst niet te lang blootstellen aan de zon of een zonnebank. Voor de rest mag u van de zon profiteren, zoals alle andere mensen. Tijdens de radiotherapie moet u echter toch de bestraalde huid beschermen tegen wind en felle koude. Als de effecten op de huid desondanks toch te belangrijk worden, zal uw arts u een lotion of een zalf voorschrijven.

Als u radiotherapie van de schedel moet krijgen

De belangrijkste bijwerking is haaruitval. Maar deze haaruitval is tijdelijk. Na de behandeling groeit het haar weer aan, behalve op de plaatsen die een sterkere stralendosis hebben gekregen. Spreek er met uw arts over. Als u hoofdpijn krijgt, moet u er met uw arts over spreken.

U krijgt radiotherapie van de geslachtsorganen:

Radiotherapie heeft op zichzelf geen effect op de seksualiteit. Diverse factoren, zoals de bijwerkingen en psychische weerslag, kunnen echter wel een invloed hebben. Als de geslachtsorganen in het bestralingsveld liggen, kan de vruchtbaarheid in het gedrang komen: spreek er over met uw arts.

Deze tips en informatie zijn louter informatief. Volg altijd de raad van uw arts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *