Menstruele cyclus

Vanaf het begin van de menstruele cyclus beginnen de primordiale follikels te groeien. Een primordiale follikel is een eicel omgeven door de zona pellucida en daarrond een laag platte follikelcellen.

De groei van de follikels staat onder invloed van het FSH (Follikelstimulerend Hormoon van de hypofysevoorkwab). De follikelcellen nemen in aantal toe en worden omgeven door een laag afgeplatte stromacellen. Geleidelijk ontstaat er een holte in het klompje follikelcellen, de follikelholte of antrum. Het antrum wordt opgevuld met follikelvocht. Men noemt de follikelcellen nu granulosacellen en de stromacellen de thecacellen.

Eén follikel groeit uit tot follikel van de Graaf, de andere follikels atrofiëren, worden atretisch. De follikel van de Graaf bestaat uit de eicel, omgeven door de zona pellucida en een laagje granulosacellen, de corona radiata. De eicel puilt uit in de folikelholte en vormt de eiheuvel of cumulus oöphorus.

De follikelholte wordt omgeven door een laag granulosacellen. Daarrond bevindt zich de theca interna, deze is cel- en bloedvatrijk, en de theca externa, dit is een celarme bindweefsellaag die geleidelijk overgaat in het omringende bindweefsel van de cortex.

De groeiende follikels en de follikel van de Graaf produceren oestrogenen. Na ongeveer 14 dagen barst de follikel van de Graaf (ovulatie), de eicel komt vrij en wordt opgevangen door de eileider. Vlak voor de ovulatie heeft de eicel net de eerste meiotische deling voltooid.

Na de ovulatie gaan de wanden van wat eens de follikel van de Graaf was invallen en vormen plooien. De overgebleven granulosacellen worden opgevuld met vet, men noemt ze luteïnecellen. Zo ontstaat het corpus luteum of gele lichaam.
Het gele lichaam wordt in stand gehouden door het LH (Luteïniserend Hormoon van de hypofysevoorkwab), en het produceert zelf oestrogenen  en progesteron.

Het gele lichaam blijft ongeveer 10 dagen bestaan. Daarna verschrompelt het tot corpus albicans of witte lichaam. Hierdoor gaat ook het gehalte aan oestrogenen en progesteron in het bloed dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *