Meniscus en knieblessures met zijn behandelingen

Menisci zijn C-vormige, fibreuze kraakbeenschijfjes tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). De meniscus verdeelt het gewicht en brengt het over op het kniegewricht, biedt schokabsorptie, smeert het gewricht en stabiliseert de knie in rust of in beweging.

Knieblessures
Veel mensen beschadigen de meniscus door draaiende bewegingen die vaak voorkomen bij de uitoefening van sport en zelfs tijdens de dagelijkse bezigheden. Per jaar komen in Europa naar schatting 300.000 beschadigingen aan de meniscus voor. De behandeling hangt af van de ernst van de schade.

Mogelijke behandelingen
Een gescheurde meniscus kan losse flappen of fragmenten tot gevolg hebben, die weer op hun plaats kunnen worden genaaid, of die kunnen worden verwijderd door middel van een artroscopie. Het verwijderen van delen van de meniscus (gedeeltelijke meniscectomie) of de hele meniscus (totale meniscectomie) is tegenwoordig een veelvoorkomende behandeling. Hoewel de patiënten op korte termijn de knie weer normaal kunnen gebruiken, blijkt dat deze patiënten op lange termijn en op oudere leeftijd vaker artritis krijgen in die knie.

Zonder de meniscus
Bij verlies van het meniscaal weefsel, schuren de uiteinden van dij- en scheenbeen over elkaar. Na verloop van tijd raakt het gewrichtskraakbeen aan de uiteinden van deze beenderen beschadigd, hetgeen kan leiden tot osteoartritis, een degeneratieve aandoening die op zijn beurt weer kan leiden tot zwelling, pijn en invaliditeit. Op lange termijn kan dit de reden zijn voor de vervanging van het gehele kniegewricht. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om zoveel mogelijk weefsel van de meniscus te sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *