Functionele veranderingen zwangerschap

Bloed
Het plasmavolume neemt toe door een verhoogde vochtretentie.Dit begint vanaf de 3e maand en heeft een maximum inde 8e maand. Het aantal erythrocyten per mm3 daalt en het aantal leukocyten

Het hart
Het hartminuutvoiume stijgt t.g.v. de toename van het bloedvolume. Dit betekent een supplementaire arbeid voor het hart en dus een vermindering van de functionele reserve. Een normaal hart beschikt over voldoende functionele reserve om die extra belasting te trotseren. Indien echter de functionele reserve door een hartziekte verminderd is, kan het gebeuren dat het hart uitgeput geraakt. Dit leidt tot hartdecompensatie, vooral tijdens de 8e maand.

Bloeddruk
Er treden in de zwangerschap gemakkelijk schommelingen op van de bloeddruk, vandaar soms syncopale neigingen. Een duidelijke stijging van de bloeddruk in de zwangerschap is steeds pathologisch en moet extra bewaakt worden wegens het gevaar voor eclampsie.

De bloedvaten
Er treden gemakkelijk spataders of varices op t.h.v. de onderste ledematen, de vulva en rond de anus. Deze zijn te wijten aan de moeilijke veneuze terugvloei ten gevolge van de druk van de zwangere baarmoeder op de vena cava inferior, en ook aan de verslappende werking van de gladde spiervezels in de wand van de aders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *