Evenwicht steunname bij heffen

Het is verbazend hoeveel mensen heffen met de voeten tegen elkaar. Door de benen zijwaarts en voorwaarts te spreiden, vergroten we het steunvlak en dus ook het evenwicht. Dit vermijdt dat we uit evenwicht geraken en onvoorziene bewegingen moeten doen. Dit laat ook toe het voorwerp te omkaderen en zo dichterbij te staan.

Een andere factor die bepalend is voor het evenwicht is de hoogte waarop een last gedragen wordt. Hoe hoger, hoe onstabieler en hoe meer we de rug gaan uithollen om in evenwicht te blijven. Indien mogelijk dragen we de last dus met gestrekte armen, zo dicht mogelijk tegen het lichaam. Aangepaste kleding is dus noodzakelijk.

Steunname biedt de mogelijkheid een gedeelte van de belasting op de rug over te brengen via de armen. We kunnen steun nemen op het eigen lichaam door één hand in de zij te plaatsen, één hand of elleboog op de knie te plaatsen. Bij het heffen van een last tegen een muur, bijvoorbeeld een emmer onder de muurkraan, kunnen we steun nemen met de vrije hand tegen de muur. Bij het afvegen van de tafel kunnen we de belasting veroorzaakt door het vooroverbuigen opvangen door met één hand te steunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *