Ergonomische toestellen – tips voor gebruik

Documenthouder

  1. Gebruik een documenthouder om tekst op papier op dezelfde ooghoogte te plaatsen als het beeldscherm. Dit is minder belastend voor nek en schouder.
  2. Indien u niet blind typt, wordt aangeraden de tekst(houder) tussen het toetsenbord en het beeldscherm te plaatsen.

Voetenbank

  1. Gebruik een voetenbank wanneer u de voeten niet plat op de grond kunt zetten.
  2. Voetensteun breedte: min. 45 cm en een minimum diepte van 35 cm
  3. Helling: regelbaar tot 20

Randapparatuur

Het is beter de randapparatuur (printers, scanners, …) op een grotere afstand te plaatsen dan juist naast het beeldscherm. Dit nodigt uit om te veranderen van houding. Nog beter is de randapparatuur te centraliseren. Dit heeft als voordeel dat de lawaaihinder in het kantoor vermindert en men is genoodzaakt zich verder te verplaatsen, dus meer beweging. Tevens komt dit ten goede aan de contacten met collega’s.

Vuilnisbakjes

Ver genoeg plaatsen om bewegen te stimuleren. Alternatieve zitmeubelen Er bestaan heel wat actieve zitmeubelen (Zweedse stoel, zitballen,…). Deze verminderen statische belasting. Het gebruik van dergelijk zitmeubilair moet geleidelijk aan worden opgebouwd.

Polsondersteuning

Goed voor personen met kleine handen of polsproblemen. De pols en onderarm moeten wel in een neutrale stand blijven.

Omgevingsfactoren

  1. Het is aangenamer en minder stresserend te werken in een ordelijke omgeving.
  2. De aangewezen temperatuur voor kantoorwerk ligt tussen een minimum van 20°C en een maximum van 30°C. Hierbij bedraagt de luchtvochtigheid 50 à 60% (<30% geeft irritatie aan de ogen)
  3. Tocht moet worden vermeden
  4. Verlichting moet zodanig zijn aangebracht dat deze hinderlijke spiegeling of lichtinval op het beeldscherm voorkomt. Op die manier vermijd je foute waarnemingen en oogvermoeidheid. – Storende geluiden moeten worden vermeden. Dit is niet bevorderlijk voor de concentratie. Het aanvaardbaar maximum ligt op ongeveer 60 db(A).
  5. Privacy: psychologisch is het belangrijk dat je kan zien wie er binnenkomt en dat men niet direct kan meekijken op je scherm. Territoriumbeleving betekent daarom niet een eigen kantoor, maar wel eigen ruimtegevoel.

Zie ook ergonomische tips voor muis en toetsenbord.

Reacties op “Ergonomische toestellen – tips voor gebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *