EMG of elektromyografie

WAT

Een elektromyografie is een onderzoek waarbij selectief een aantal spieren worden aangeprikt met een steriele disposable naald, om de integriteit van de spier te evalueren. De onderzoeker kan zien of de spier normaal functioneert aan de hand van de elektrische activiteit op een beeldscherm en aan de hand van een specifiek geluid via de luidspreker.

WAAROM

Het doel is het meten van de spieractiviteit.

HOE

  • Naargelang de vraag van het onderzoek, brengt men een zeer dun naaldje oppervlakkig aan op de huid, ofwel doorheen de huid in de spier. Dit aanprikken is soms een beetje pijnlijk.
  • Samen met het EMG kan ook een geleidingsonderzoek aangevraagd worden (of een neurografie). Hierbij gebruikt men de naaldjes om een heel korte elektrische prikkel te geven op een zenuw. Op die manier kan zenuwbeschadiging worden vastgesteld.
  • Een eenvoudig EMG duurt ongeveer 15 minuten.

NAZORG

  • Bij het aanprikken kan het gebeuren dat een klein bloedvat je geraakt wordt, wat eventueel een bloeding kan veroorzaken met een hematoom als gevolg. Dit kan vooral gebeuren bij patiënten onder Heparine-behandeling. Daarom vraagt men vaak om het EMG pas te programmeren na deze behandeling.
  • Sommige patiënten kunnen ook klagen van pijnlijke aanprikplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *