Eileider of tuba

De tuba of eileider is een buisvormig orgaan dat de baarmoeder verbindt met de eierstok. De eileider is niet overal even breed, vandaar dat men over de gehele lengte verschillende delen onderscheidt (van mediaal naar distaal):

De wand van de eileider bestaat uit 3 lagen (van buiten naar binnen):

a. tunica serosa is een dun bindweefsellaagje bedekt met peritoneum. De eileider ligt boven in de omslagplooi van het peritoneum naast de uterus.

b. tunica muscularis of spierlaag bestaat uit een binnenste circulaire en een buitenste longitudinale spierlaag. Beide zorgen voor de peristaltiek in de eileider.

c. tunica mucosa of slijmvlieslaag bestaat aan de oppervlakte uit een éénlagig cilindrisch epitheel met kliercellen en trilhaarcellen. De kliercellen produceren een slijm dat door de trilhaarslag in de richting van de baarmoeder gevoerd wordt.

Het epitheel rust op een dunne bindweefsellaag, de tunica propria. De tunica mucosa van de eileider vertoont talrijke overlangse plooien waardoor het inwendige van de eileider op een doolhof lijkt. De plooien worden talrijker naar het distale uiteinde toe.

Lees meer artikelen over Gezondheid.

Relevante artikelen

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste!

Laat een reactie achter...

Wil je reageren op dit artikel laat dan iets achter in het formulier hieronder: