Bloedvoorziening van de vrouwelijke geslachtsorganen

  • Het ovarium en een gedeelte van de eileider worden van bloed voorzien door de a.ovarica (li. en re.), die rechtstreeks uit de aorta ontspringt.
  • De baarmoeder, de schede, de eileider en de eierstok krijgen bloed van de a.uterina (li. en re.). Deze ontspringt uit de a.iliaca interna en komt bij de baarmoeder toe (tussen de 2 bladen van het ligamentum latum) t.h.v. de isthmus. Hier geeft zij eerst een tak af naar beneden, de a.vaginalis die het bovenste gedeelte van de vagina van bloed voorziet. Daarna buigt de a.uterina om naar boven en geeft takjes af aan de baarmoeder, zij loopt verder en geeft een tak af naar de eierstok en naar de eileider. Deze beide takken anastomoseren met de takken van de a.ovarica die van de andere kant komen.
  • Het onderste gedeelte van de vagina, de clitoris, de vulva en het achterste gedeelte van de grote schaamlippen ontvangt bloed uit de a.pudenda interna, dit is ook een tak van de a.iliaca interna.
  • Het voorste gedeelte van de grote schaamlippen krijgt bloed van de a.pudenda externa, dit is een tak van de a.femoralis die een verderzetting is van de a.iliaca externa.

De veneuze bloedafvoer bevat venen die grotendeels samenlopen met de arteriën en die dezelfde naam dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *