Anorexia nervosa en boulemie: vermageren

Het hedendaagse schoonheidsideaal wijkt sterk af van het ideaal van de 18e eeuw. Destijds was een vrouw met ronde vormen en volle rondingen hét toonbeeld van schoonheid. Een teken van welvaart, een symbool van een goed en gelukkig leven.

Tegenwoordig lijkt dit 360 graden te zijn gedraaid. Het huidige teken van schoonheid is namelijk een slank lichaam. En niet zomaar slank, maar héél slank. Broodmager zou een geschiktere uitdrukking zijn. Vrouwen zonder een grammetje vet op de botten sieren covers van vele magazines en lopen op alle modeshows, van Milan tot Rio de Janeiro. Deze trend blijft niet alleen beperkt tot de wereld van glitter en glamour. Ook alle meisjes die deze magazines lezen en deze modeshows bekijken nemen dit ideaalbeeld over. Veel vertwijfelde blikken in de spiegel. Ronde heupen worden opeens als ‘dik’ beschouwd, elk vetpercentage is te hoog en calorieën worden zoveel mogelijk geteld. Je zou immers maar over die heilige grens van 2000 kilocalorieën per dag heen gaan!

En zo is het kwaad geschied. Inmiddels lopen veel meisjes met eetproblemen als Anorexia – en Boulimia Nervosa in de psychiatrie en zitten ouders met hun handen in het haar. Want hoe krijg je jouw kind weer aan het eten, als het zelfs te bang is om een stuk fruit te nuttigen? En, nog belangrijker, hoe leer je jouw dochter om van zichzelf te houden zoals ze is?

Queen schreef ooit het nummer ‘Fat bottom girls’. Een van de belangrijkste regels uit dit lied luidde: ‘Fat bottom girls, you make the rockin’ world go round’. Destijds een serenade aan de vollere vrouw, tegenwoordig een schrikbeeld van eenieder die krampachtig alle etiketten van alle voedingsmiddelen afspeurt, naar de heilige kcal..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *