Anatomie van de borstklier

De borsten, gelegen voor de musclus pectoralis major, bevatten de melkklieren. Dit zijn huidklieren waarvan men aanneemt dat het gewijzigde zweetklieren zijn. Zij behoren tot de secundaire geslachtskenmerken van de vrouw en zijn dienovereenkomstig voor hun ontwikkeling afhankelijk van de vrouwelijke geslachtshormonen.

Vanaf de puberteit beginnen zij zich te ontwikkelen. De vorm en de grootte van de borsten wordt bepaald door de mate van ont¬wikkeling van vet en bindweefsel en in mindere mate door het klierweefsel.

Anatomie
Het melkproducerend weefsel wordt gevormd door de klieracini of -alveoli. Een alveolus is een blaasje, dat verbonden is met een afvoergang of ductu-lus. De binnenzijde is bekleed met een éénlagig kubisch, secretorisch epitheel. Daarrond liggen als een korf de myo-epitheliale cellen gerangschikt. Deze myo-epitheliale cellen liggen ook rond de ductuli. Zij zijn verantwoordelijk voor het samentrekken van de alveoli en de ductuli.

Een rijk capillair netwerk omgeeft de alveoli. Hierdoor wordt het bloed aangevoerd met alle bestanddelen, waaruit melk zal gevormd worden. Rond de alveoli en de ductuli bevindt zich bindweefsel. Tientallen alveoli vormen samen een lobulus en 20 – 40 lobuli vormen een lobus of lob.

Elke borstklier is samengesteld uit een 20-tal lobben. Deze zijn omgeven met bindweefsel en vetweefsel. De melkafvoergangen in de lobben verenigen zich en monden uit in een ductus galactophorus of melkgang. Deze melkgangen lopen straalsgewijs in de richting van de tepel. Voordat zij in de tepel uitmonden vertonen zij een verwijding, de sinus galactophorus. De melkgangen en de sinussen zijn reservoirs waarin melk weerhouden wordt voor het zogen van de baby.

De tepel is omgeven door een sterk gepigmenteerd tepelhof of areola mammae. Tepel en tepelhof bevatten gladde spiervezels, waarvan de longitudinaal verlopende vezels de tepel in erectie kunnen brengen en de circulair verlopende vezels als afsluitapparaat van de melkgangen fungeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *