Allergievaccinatie voor bijen, wespen en hommels

Algemeen wordt aangenomen dat allergievaccinatie de enige doeltreffende behandeling is van een bijen- of wespengifallergie.

Bij een steek wordt het insect in de meeste gevallen niet herkend. Gezien het gif van bijen en wespen sterk verschillend is, zal de geneesheer door een gesprek met de patiënt en het verrichten van huidtests en een bloedtest het verantwoordelijk insect moeten identificeren.

Een allergievaccinatie bestaat uit een reeks injecties met het gezuiverd insectengif. Hierdoor wordt de allergische patiënt geleidelijk minder gevoelig voor het specifieke gif. Een volledige behandeling bestaat uit een instelfase en een onderhoudsfase.

Tijdens de instelfase krijgt de patiënt een reeks injecties met oplopende concentraties insectengif toegediend. Op het einde van de instelfase heeft de patiënt reeds een afdoende bescherming opgebouwd.

De onderhoudsfase volgt onmiddellijk op de instelfase. Hier wordt steeds de hoogste dosis van de instelfase toegediend maar wordt het tijdsinterval tussen twee injecties geleidelijk opgedreven.

De totale behandeling bedraagt doorgaans vijf jaar. Bij sommige bijzonder gevoelige patiënten is het echter aangewezen om de behandeling levenslang verder te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *